'
Ga naar Mounting Instruction BGM-100 EN

Mounting Instruction BGM-100 EN

Ga naar Instruction BGM-100 EN

Instruction BGM-100 EN

BGM-100 Bankslijper-montageset

Als u veel staal moet verwijderen om uw gereedschap de gewenste vorm te geven, dan kunt u deze BGM-100 bankslijper-montageset van Tormek ook op uw bankslijpmachine gebruiken.

Zorg voor controle over uw profielen

Welke slijpmachine u ook gebruikt, het moeilijkste van het slijpen van houtdraaigereedschap is altijd om de vorm en de slijphoek nauwkeurig te reproduceren.

Met de BGM-100 kunt u nu de volgende Tormek-slijpmallen gebruiken op uw bankslijpmachine: de SVD-186 slijpmal voor gutsen, de SVS-50 multi-slijpmal, de SVD-110 slijpsteun en lest best, de TTS-100 hoekinstelmal voor houtdraaibeitels.

Wat is inbegrepen in het BGM-100-pakket?

In het pakket zijn inbegrepen: een blok om de hoogte in te stellen, hardware, een universele steun, een horizontale basis, voeten voor de basis die u gaat bouwen en uitgebreide instructies. De set kan aan beide kanten van de slijpmachine bevestigd worden.

Waarom introduceren we ook Tormek-slijpmallen voor bankslijpmachines?

Wij geloven dat het watergekoelde Tormek-systeem bijna elk gereedschap in uw werkplaats beter kan slijpen. Het is echter geen geheim dat als u veel staal moet verwijderen, de eerste vormgeving van houtdraaigereedschap sneller kan op een bankslijpmachine. We weten dat veel houtdraaiers een bankslijpmachine gebruiken voor het eerste ruwe vormgeven.

Als u een slijpmachine van Tormek heeft

Met de BGM-100 kunt u tijdens het hele slijpproces gebruikmaken van dezelfde precieze slijpmallen van Tormek. Het is niet langer een kwestie van vallen en opstaan om de juiste vorm te krijgen met de bankslijpmachine. Met de TTS-100 hoekinstelmal voor draaibeitels kunt u eerst van de snellere staalverwijdering op de bankslijp­machine profiteren en het gereedschap met de mal vervolgens met dezelfde instelling overplaatsen naar de watergekoelde slijpsteen en de lederen wetschijf van Tormek, voor het uiteindelijke scherpen en afwerken. 

Als u geen slijpmachine van Tormek heeft

Als u nog geen Tormek-machine heeft dan kunt u toch profiteren van het precieze slijpmalsysteem van Tormek op uw bankslijp­machine en eenvoudig de gewenste vorm en slijphoek creëren op uw bankslijper. Het principe bij het instellen van de vorm en de slijphoek is hetzelfde, onafhankelijk van de machine die u gebruikt. Als u er later voor kiest om een Tormek toe te voegen in uw werkplaats, dan heeft u alvast de bij uw draaigereedschap passende slijpmallen.

Over bankslijpmachines

De juiste slijpschijf gebruiken

Niet alle slijpschijven zijn geschikt voor het precies scherpen van snijdend gereedschap. De standaard slijpschijven die bij slijpmachines worden geleverd zijn vaak te hard en raken snel verglaasd en vol. Hierdoor vermindert de staalverwijdering en raakt het gereedschap snel oververhit. Versleten korrels moeten weg worden geslepen, zodat er nieuwe tevoorschijn komen. Zo niet, dan zullen de versleten korrels wrijven in plaats van slijpen en dit zorgt voor meer wrijving en hitteontwikkeling. Gebruik een aluminium­oxideschijf met de correcte samenstelling – niet te hard om verglazing te voorkomen en niet te zacht om groeven te voorkomen.

Oppervlak van de schijf

Het oppervlak van de schijf moet fris en schoon blijven. Gebruik de slijpsteenhersteller die door de machineleverancier wordt aanbevolen.

Invloed van hitte op HSS-staal

HSS-staal kan een veel hogere temperatuur weerstaan dan koolstofstaal, zonder aan hardheid in te boeten. Op het randje van de snede, waar het blad heel dun is, kan de temperatuur echter snel stijgen tot een niveau dat de hardheid beïnvloedt. Wees daarom altijd voorzichtig met het slijpen van het randje van de snede en zorg dat hij niet blauw wordt. Het oververhitten van HSS-staal kan de hardheid met wel 4 HRC verminderen en dit verkort de levensduur van de snede. Als u het staal in water koelt, doe dit dan niet plotseling terwijl het een hoge temperatuur heeft, omdat dit voor micro-barstjes kan zorgen die met het blote oog niet te zien zijn.

Slijpstof

Het fijnstof van de slijpschijf en de stalen deeltjes van het gereedschap kunnen een gezondheidsrisico vormen. Het is het beste om een afzuigsysteem te gebruiken, zodat het stof de lucht niet verontreinigd. U moet een apart afzuigsysteem gebruiken voor slijpsel, en niet hetzelfde als voor uw houtzaagsel. Een klein vonkje kan immers al brand in de brandbare fijne houtsnippers veroorzaken.