'
Houtdraaien

Het slijpen van houtdraaigereedschap

Als u als houtdraaier Tormek nog niet heeft ontdekt, dan is de kans groot dat u versteld zult staan over het grote verschil dat een goed geslepen snede kan maken voor het eindresultaat op de draaibank. Zoals u weet, begint het gevoel dat u alles onder controle heeft aan de draaibank met scherp gereedschap.

Minder slijpen – meer draaien!

De slijpmethode van Tormek verschilt van andere methoden, zoals hogesnelheidsslijpmachines en bandschuurmachines. Tormek maakt een duidelijk onderscheid tussen vormgeving en slijpen. Zodra het gereedschap is gevormd, verwijdert u tijdens het slijpen slechts een minimale hoeveelheid staal; alleen de snede wordt licht bijgeslepen. Een belangrijk voordeel van deze minimale verwijdering van staal is dat een slijpbeurt snel klaar is, en dat uw kostbare gereedschap veel langer mee gaat.

Met de gepatenteerde TTS-100 hoekinstelmal voor houtdraaibeitels is elk aspect van de instelling eenvoudig en is de geometrie steeds exact hetzelfde, onafhankelijk van geleidelijke veranderingen in de diameter van de steen.

Door het hoge controleniveau tijdens het slijpproces en een superieur slijpresultaat vinden veel van onze nieuwe klanten dat ze beter zijn gaan draaien nadat ze zijn overgestapt op het slijpsysteem van Tormek. Pas geslepen draaigutsen en -beitels creëren de fijnste details en de schoonste sneden zodat schuren bijna of helemaal niet nodig is. En wat ook belangrijk is, is dat uw gereedschap zich steeds op precies dezelfde manier gedraagt, en aan de draaibank altijd voorspelbaar is. Het fijn geslepen oppervlak dat wordt verkregen met de watergekoelde slijpsteen en de lederen afwetschijf van Tormek zorgt ervoor dat de snede langer scherp blijft. Uiteindelijk kost slijpen minder tijd en heeft u meer tijd voor het draaien!

Het verschil tussen vormen en slijpen

Als u gereedschap vormt, verwijdert u staal om de gewenste vorm en slijphoek te verkrijgen. Tijdens het slijpen wordt alleen de bestaande snede licht bijgeslepen om hem weer scherper te maken. De kracht van de Tormek-methode ligt in het aanscherpen, dat de vorm en de slijphoek exact herhaalt. Omdat er zo weinig staal wordt verwijderd en alleen de snede licht wordt bijgeslepen, is de Tormek-methode razendsnel.

Als u nieuw gereedschap heeft, waarvan de vorm in eerste instantie aanzienlijk moet veranderen, kunt u tijd besparen door gebruik te maken van een hogesnelheidsbankslijpmachine in combinatie met de BGM-100 bankslijper montageset van Tormek. Hiermee kunt u dezelfde houtdraaiersmallen en instellingen van Tormek gebruiken tijdens het hele slijpproces. Als u de gewenste vorm hebt gecreëerd op de bankslijpmachine, laat u het gereedschap in de slijpmal zitten en stapt u over op de slijpmachine van Tormek voor het fijnslijpen en wetten. Daarna is het toekomstige slijpen van dit gereedschap een fluitje van een cent, en hoeft alleen de snede licht bijgeslepen te worden op de watergekoelde slijpmachine van Tormek.

Video: gutsen scherp maken - van fabriek scherpte naar een superieure scherpte 

Slijpen met het Tormek-systeem

Hoe lang duurt het om een draaiguts te slijpen?
Als u de instellingen nog weet, kan dit in 30 seconden tot een minuut.

Waarom snijdt een Tormek-snede beter?
Het slijpproces met de Tormek-steen en het wetten met de lederen afwetschijf zorgen voor een heel fijn snede-oppervlak. Een fijner snede-oppervlak betekent een scherpere snede, en deze snijdt beter in het hout.

Waarom laat een op een Tormek geslepen snede een gladder oppervlak achter in het hout?
Omdat de Tormek-snede scherper is, worden de houtvezels zuiverder doorgesneden, wat voor een gladder oppervlak zorgt. Na een slijpbeurt hoeft er bijna niet geschuurd te worden, en soms is er helemaal geen schuurpapier nodig.

Waarom blijft een Tormek-snede langer scherp?
Daar zijn twee redenen voor. Een snede verkregen met een hogesnelheidsdroogslijper is ruw; een door een Tormek geslepen snede is veel fijner. De fijnere snede is beter bestand tegen slijtage. Daarnaast zal een Tormek-snede nooit oververhit raken en zijn hardheid verliezen.

Wat maakt de Tormek-methode zo snel?
Het antwoord hierop is het snel instellen van de slijpmallen, en dat u een exacte reproductie krijgt. U slijpt gewoon de bestaande snede bij en slechts een klein deel van het staal wordt hierbij verwijderd. Door de juiste slijpapparatuur te gebruiken, kunt u veel tijd besparen. Dat het Tormek-systeem langzaam is, is een fabeltje. Dit is ontstaan omdat veel draaiers geen duidelijk onderscheid maakten tussen het vormen en het slijpen. Zodra u het gereedschap de juiste vorm heeft gegeven, wat u normaal gesproken maar één keer doet, is het bijslijpen en wetten van de snede tot superieure scherpte zo gebeurd.

Waarom gaat de slijpsteen van Tormek zo lang mee?
Omdat u bij elke slijpbeurt de snede slechts licht bijslijpt, wordt slijtage aan de steen beperkt. En omdat de verkregen scherpte duurzaam is, hoeft u met de Tormek minder vaak te slijpen. De grote diameter, 250 mm en de gulle breedte, 50 mm van de steen, zorgen voor een duidelijk groter slijpvolume in vergelijking met een kleiner slijpwiel met een beperkte levensduur.

Moet ik na het slijpen een wetsteen gebruiken?
Nee. De fijne slijpsteen en de lederen afwetschijf zorgen voor superieure scherpte zonder wetsteen. De binnenzijde van gutsen wordt gewet en gepolijst op de LA-120 geprofileerde lederen wetschijf.

Video : Hoelang duurt het om een guts te slijpen ?

Video : Scherp maken van een ruwe guts

Gereedschap vormen

Hoe lang duurt het om een guts of een vlakke beitel te vormen?
Het vormen van een stuk gereedschap met de Tormek-machine duurt 10 tot 20 minuten, afhankelijk van de oorspronkelijke vorm van het gereedschap en de hoeveelheid staal die verwijderd moet worden. De extra minuten op de Tormek zijn een investering, die ervoor zorgen dat uw dure gereedschap optimaal functioneert. U kunt er zeker van zijn dat de snede niet zacht is geworden door oververhitting en dat de duurzaamheid van de scherpte niet is aangetast. Houd er rekening mee dat u het gereedschap normaal gesproken maar een keer vorm geeft.

Heb ik een snellopende bankslijpmachine (een droogslijpmachine) nodig?
Niet per se. Als u hier echter wel de beschikking over heeft, dan kunt u hem gebruiken om de slijptijd tijdens het eerste grove vormgeven te verkorten. Als u een bankslijpmachine gebruikt, slijp dan voorzichtig, zodat de snede niet verbrandt. Gebruik de watergekoelde steen van Tormek voor de uiteindelijke vormgeving en de bovenkant van de snede.

Met de BGM-100 bankslijper montageset kunt u nu slijpmallen SVD-186, SVS-50 en SVD-110 voor houtdraaiers gebruiken voor het slijpen van uw gereedschap op een bankslijpmachine. Omdat de gepatenteerde hoekinstelmal voor houtdraaibeitels TTS-100 gebruikt kan worden voor slijpstenen van alle diameters, wordt de vorm en de slijphoek exact gerepliceerd, zelfs wanneer u van een kleiner bankslijpwiel overstapt op de grotere slijpsteen van Tormek.

Waarom introduceert Tormek, als pionier in watergekoeld slijpen, hun slijpmallen ook voor bankslijpmachines?
Wij geloven dat de watergekoelde Tormek-machine bijna elk gereedschap in uw werkplaats beter kan slijpen. Het is echter geen geheim dat de eerste vormgeving van houtdraaigereedschap sneller kan op een bankslijpmachine. We weten dat sommige houtdraaiers die veel gebruik maken van Tormek ook gebruik maken van een bankslijp­machine voor het eerste ruwe vormgeven. Dit is moeilijk handmatig te beheersen en het is gemakkelijk om meer staal te verwijderen dan nodig is. U kunt nu tijdens het hele slijpproces gebruikmaken van dezelfde precieze slijpmallen van Tormek. Het is niet langer een kwestie van vallen en opstaan om de juiste vorm te verkrijgen 

met de bankslijpmachine. U kunt profiteren van de snelle staalverwijdering van de bankslijpmachine en het fijnste oppervlak creëren met de watergekoelde slijpsteen en de lederen afwetschijf van Tormek – in één slijpmalsysteem.

Als u nog geen Tormek-machine heeft, dan kunt u toch profiteren van het precieze slijpmalsysteem van Tormek op uw bankslijpmachine en eenvoudig de gewenste vorm en slijphoek creëren. Omdat het Tormek-systeem deze factoren beheerst, gedraagt het gereedschap zich aan de draaibank steeds op precies dezelfde manier. Het principe voor het instellen van de vorm en de slijphoek is hetzelfde, onafhankelijk van de machine die u gebruikt. Als u er later voor kiest om een Tormek toe te voegen in uw werkplaats, dan heeft u alvast de slijpmallen die u nodig heeft voor uw draaigereedschap.

Kan een HSS-snede worden aangetast door de hoge snelheid tijdens droogslijpen?
Ja. Het is bekend dat koolstofstaal gevoelig is voor oververhitting. Dit is ook het geval voor HSS-staal, maar de kritieke temperatuur ligt veel hoger. Het uiteinde van de punt, die erg dun is, kan gemakkelijk een temperatuur bereiken die van invloed is op de hardheid. U kunt verhitting beperken door het gereedschap af te koelen in water. U loopt dan wel kans op micro-scheurtjes, die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

Beperkt een lagesnelheids- (4-polige) bankslijpmachine het risico op oververhitting van de snede?
Nee. De bankslijpmachine werkt zonder waterkoeling en de snelheid is nog steeds te hoog, zelfs als deze half zo snel draait als een conventionele 2-polige bankslijpmachine.


 Kurt -johansson“Ik gebruik het Tormek-systeem voor al mijn gereedschap. Mijn slijpmallen zijn vast ingesteld en een slijpbeurt duurt maar een minuut.

Omdat ik een productiedraaier ben, kan ik het erg waarderen dat ik weinig tijd aan slijpen besteed, omdat ik daardoor meer tijd voor het draaien heb. De snedes gaan ook veel langer mee dan toen ik een draaibank en slijpstenen gebruikte.”

Kurt Johansson
Professioneel houtdraaier, Zweden

 


“Ik ben op Tormek overgestapt nadat ik jarenlang een conventioneel droog slijpsysteem heb gebruikt voor het slijpen van mijn draaigereedschap. Ik krijg nu een scherpere snede in minder tijd, terwijl ik bij elke slijpbeurt minder metaal verwijder.

En voor al mijn gereedschap geldt dat de scherpere snede langer scherp blijft. De snede snijdt sneller en makkelijker door het hout en laat een gladder oppervlak achter. Als bonus heb ik in de werkplaats geen last meer van vonken of slijpstof.”

Bill Grumbine
Professioneel houtdraaier, VS


Een paar tips voor het slijpen met een Tormek-machine

Als u er aan gewend bent om op een hogesnelheidsdroogslijpwiel te slijpen, dan zijn er een aantal dingen die anders zijn als u een watergekoelde slijpsteen gebruikt. Hier volgen een paar simpele maar handige tips:

1. Oefen druk uit. Wees niet bang om druk op de steen uit te oefenen. Het zal het slijpproces versnellen en zal het gereedschap niet beschadigen. Als u dezelfde hoge druk uitoefent op een hogesnelheidsbankslijpmachine zal dit oververhitting veroorzaken. Druk met uw vingers dicht bij de rand voor de beste beheersing en zodat u kunt voelen waar het slijpen zal plaatsvinden. Er is geen risico voor uw vingers omdat de steen slechts op 90 rpm draait.

2. Het gereedschap bewegen. Probeer de gehele breedte van de steen te gebruiken door het gereedschap zijwaarts te bewegen, zodat de steen gelijkmatig en zonder groeves slijt. Verlicht de druk bij het verplaatsen naar een nieuwe plek op de steen, of til het gereedschap op voor een soepele overgang.

3. Ververs het stenen oppervlak. Als u gereedschap met een groot vouwoppervlak slijpt, zal de lage slijpdruk het slijpproces vertragen. U kunt dit proces versnellen door de steen tijdens het slijpproces een aantal keren te heractiveren met de SP-650 gradatiesteen.

 

Beoordelingen

Lees beoordelingen in de tijdschriften Woodturning en The Woodworker.

Fragment uit een artikel in Woodturning

In een eerdere uitgave (nr. 70) van het Britse tijdschrift Woodturning, stond een artikel waarin het slijpen van draaigereedschap op een langzaam draaiende, watergekoelde slijpsteen werd vergeleken met het slijpen op hoge snelheid op een bankslijpmachine. Klik hier om de pdf te lezen (in Engels).


Tormek bezoek
Nick Agar

Tormek bezoek Nick Agar

Ga met ons mee naar Devon, in Engeland, en raak geïnspireerd door deze scherpe meester in de houtdraaikunst.

Ga naar Tormek Friends

Tormek bezoek
Kurt Johansson

Tormek bezoek Kurt Johansson

Kurt Johansson, een van de meest ervaren en vakkundige professionele houtdraaiers in Zweden, weet als geen ander hoe belangrijk scherp gereedschap is! Ga met ons mee naar zijn werkplaats om te kijken hoe hij zulke fijne spaanders maakt.

Ga naar Tormek Friends

Tormek bezoek
Glenn Lucas

Tormek bezoek Glenn Lucas

Glenn Lucas ontdekte Tormek toen hij houtdraaien onderwees in Duitsland. Nu is het zijn eerste keus voor het slijpen van gereedschap. Ga met ons mee naar Ierland om hem te bezoeken.

Ga naar Tormek Friends

Ga naar SVD-186 R Slijpmal voor gutsen SVD-186 R Slijpmal voor gutsen

SVD-186 R Slijpmal voor gutsen

Ga naar SVS-50 Multi slijpmal SVS-50 Multi slijpmal

SVS-50 Multi slijpmal

Ga naar SVD-110 Slijpsteun SVD-110 Slijpsteun

SVD-110 Slijpsteun

Ga naar TTS-100 Hoekinstelmal voor houtdraaibeitels

TTS-100 Hoekinstelmal voor houtdraaibeitels

Ga naar BGM-100 Bankslijper-montageset

BGM-100 Bankslijper-montageset

Ga naar TNT-300 Instructiebox voor houtdraaiers

TNT-300 Instructiebox voor houtdraaiers

Machinemodellen