'
Messen slijpen

Messen slijpen

Slijphoeken voor het slijpen van messen

Met de slijpmallen voor messen van Tormek kunt u de originele en optimale slijphoek van het lemmet herstellen. U hoeft niet alleen het uiterste puntje van de snede te slijpen of wetten, wat slechts tijdelijk de scherpte verbeterd, maar u creëert een duurzaam snijoppervlak over de volle lengte van het lemmet.


Een duurzame snede
Bij het slijpen en wetten met de slijpmallen voor messen van Tormek heeft u de volledige controle en krijgt u een constante afschuining voor het hele lemmet. Omdat u steeds dezelfde slijphoek gebruikt om het mes aan te scherpen, verwijdert u geen onnodig staal, wat het slijpen efficiënter maakt. Dit zorgt ook voor minimale slijtage aan uw messen en dat u altijd een echt scherp mes bij de hand hebt, dat is aangescherpt tot de ideale slijphoek.

Sharp knife with Tormek 1

Als u gewend bent om de snede van uw mes aan te scherpen zonder uw werkruimte te verlaten, dan kunt u tussen de slijpbeurten op het Tormek-systeem door een aanzetstaal gebruiken. Houd er echter rekening mee dat de slijphoek hierdoor elke keer onbedoeld zal toenemen. Nadat u uw mes een paar keer heeft aangescherpt met een aanzetstaal, komt er een punt waarop u de hele afschuining moet herstellen en de juiste slijphoek weer moet aanbrengen.

Dull -knives _sharpen _1000(1) Een scherpe snede. (2) De snede is versleten en bot. (3) Na het wetten op een banksteen of handmatig wetten met een aanzetstaal is de snede weer scherp, maar met een vergrote slijphoek.

Dull -knives _sharpen _2_1000(4) Na een periode van gebruik is de snede weer bot. (5) Door het mes weer te wetten wordt de snede tot een nog grotere hoek aangescherpt. (6) Nu is de snede met de Tormek weer in zijn oorspronkelijke vorm geslepen.

Sharp knife with Tormek 2

Vriendelijk voor staal
De snede wordt tijdens het slijpproces continu gekoeld met water. Daardoor bestaat er geen gevaar dat het staal oververhit raakt en zijn hardheid verliest. Omdat u de minimale hoeveelheid staal verwijderd, gaan uw waardevolle messen lang mee.

Superieure scherpte
De slijpmal rust op de universele steun en geeft u totale controle over de slijphoek. De braam die tijdens het slijpen ontstaat kan eenvoudig worden verwijderd met de lederen afwetschijf van Tormek, die de snede messcherp polijst. Zo krijgt u een hele mooie snede die langer meegaat.

Slijphoeken voor verschillende soorten messen
De ideale slijphoek is afhankelijk van het soort mes en het oppervlak dat wordt gebruikt. Een mes dat gebruikt wordt om vlees te snijden heeft een langere snede dan een mes dat voor groenten wordt gebruikt. Een kleine slijphoek (25°) snijdt beter, maar is ook gevoeliger voor slijtage en schade. Een grotere slijphoek (40°) zorgt voor een sterkere en duurzamere snede. Slijphoeken voor diverse messen en verschillende toepassingen

U kunt een geschikte slijphoek instellen met behulp van de Hoekinstelmal WM-200. Voor messen met een kleine afschuining, zoals keukenmessen, is het eenvoudiger om de slijphoek op het lemmet van het mes in te stellen. Vervolgens halveert u het aantal graden voor hetzelfde resultaat. Bezoek de productpagina om te zien hoe dit werkt. U kunt dit ook zien in het filmpje over de SVM-140 slijpmal voor lange messen.

HoutsnijmessenAngles -woodcarving -knives _747

Trancheer-, fileer- en officemessenSlicing -filleting -paring -knives _747

Messen voor slagers, chefs en keukensKnives -butchers -chefs _747

Jacht- en sportmessenHunting -and -sporting -knives _747

Messen slijpen met de SVM-45

De SVM-45 slijpmal voor messen is een handige tool waarmee u een scala aan messen tot hun optimale scherpte kan slijpen. Bekijk dit korte filmpje om te zien hoe het werkt!
Ga naar SVM-45 >>

Kleine messen slijpen?

Voor de kleinste messen is deze SVM-00 houder een nadere inspectie waard. Hij werkt in combinatie met de SVM-45 slijpmal voor messen en is geschikt voor lemmeten in verschillende vormen en maten.
Ga naar SVM-00 >>

Fileermessen slijpen?

De SVM-140 slijpmal voor lange messen is perfect voor het slijpen van fileermessen. Het biedt de bredere steun die nodig is voor deze dunne en flexibele lemmeten. Ga naar SVM-140 >>


Ga naar KJ-45 Centrerende slijpmal voor messen KJ-45 Centrerende slijpmal voor messen

KJ-45 Centrerende slijpmal voor messen

Ga naar KJ-140 Brede centrerende slijpmal voor messen KJ-140 Brede centrerende slijpmal voor messen

KJ-140 Brede centrerende slijpmal voor messen

Ga naar SVM-45 Slijpmal voor messen SVM-45 Slijpmal voor messen

SVM-45 Slijpmal voor messen

Ga naar SVM-140 Slijpmal voor lange messen SVM-140 Slijpmal voor lange messen

SVM-140 Slijpmal voor lange messen

Ga naar SVM-00 Houder voor kleine messen SVM-00 Houder voor kleine messen

SVM-00 Houder voor kleine messen

Machinemodellen