'
no image found

Slijpen met diamant wielen

Tormek is verheugd zijn gebruikers diamantschijven in drie verschillende korrelgroottes te kunnen aanbieden: grof, fijn en extra fijn. Diamant is het hardste materiaal ter wereld en werkt optimaal met het lage schijftoerental van onze machine.

Met diamantschijven van Tormek kunt u alle soorten materiaal slijpen waaronder staal, HSS, keramiek en hardmetaal. Meer over elke diamantschijf:

DC-250 Diamond Wheel Coarse
De grove slijpschijf voor efficiënt slijpen. Om snel een botte of beschadigde snijrand te herstellen. Korrel 360.

DF-250 Diamond Wheel Fine
De ultieme veelzijdige schijf die een efficiënte staalverwijdering combineert met een gladde afwerking van het oppervlak. Korrel 600.

DE-250 Diamond Wheel Extra Fine
Zorgt voor een extra fijne afwerking en is vooral geschikt voor houtsnijgereedschap en messen wanneer er vrijwel geen staal hoeft te worden verwijderd. Korrel 1200.

Diamond Wheel Coarse

Diamond Wheel Fine

Diamond Wheel Extra Fine

 

Waarom we van diamanten houden

In deze video maken we kennis met Håkan, onze CEO, die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van onze diamantslijpwielen. Hij legt uit waarom Tormek diamant verkoos boven andere slijpmiddelen en geeft antwoord op veelgestelde vragen over dit onderwerp.

 

De constructie van het diamantwiel

De constructie van de diamantwielen van Tormek bestaat uit een precisiegefreesd stalen frame. Het frame is bedekt met een enkele laag diamantkorrels die elektrolytisch op het nikkel zijn aangebracht. De diamantschijven van Tormek hebben ook een laag diamant aan de zijkant. Hierdoor is ook slijpen aan de zijkant mogelijk met behulp van de Multi Base MB-100  voor een volledig vlak slijpoppervlak.

Anti-corrosieconcentraat ACC-150 om roest te voorkomen

Wanneer de diamantlaag in aanraking komt met het metaalvijlsel van uw gereedschap, ontstaan poriën in de nikkelcoating en kan de stalen kern bloot komen te liggen. Voeg daarom tijdens het slijpen met water altijd ACC-150 anti-corrosieconcentraat aan het water toe om roest op de slijpschijf te voorkomen. Voeg 10 ml concentraat toe aan 250 ml water (~4%).

We raden aan om altijd water te gebruiken bij het slijpen met diamantschijven van Tormek omdat dit de levensduur van de schijf ten goede komt en een gladder oppervlak oplevert. Het is echter ook mogelijk om zonder water te slijpen.

Tormek _ACC-150_750

Gebruik een lagere slijpdruk

Nieuwe diamantschijven zijn gevoelig voor hoge druk omdat de korrels zeer scherp zijn. Slijp daarom aanvankelijk met een zeer lage druk. Bij het eerste gebruik lijkt het diamantoppervlak nogal agressief omdat sommige diamantkorrels nog iets uitsteken, wat u kunt voelen en horen. Dit resulteert in een grover oppervlak. Na een korte inloopperiode krijgen de diamantkristallen een gelijkmatig niveau, wat een gladder oppervlak oplevert. Gebruik bij het slijpen met diamant altijd een lagere slijpdruk dan bij het slijpen met een slijpsteen. In geval van twijfel begint u met een lagere slijpdruk en verhoogt u de druk geleidelijk.

Diamant en CBN, wat is het verschil?

Synthetisch diamant is ideaal voor het slijpen van gereedschap en wordt gebruikt bij de productie van wetstenen wanneer maximale prestaties de prioriteit zijn. De diamantkorrels zijn harder en behouden de snij-eigenschappen beter in vergelijking met CBN, waardoor slijpen met diamant sneller gaat. 

CBN, of Cubic Boron Nitride (kubisch boornitride), is het tweede hardste materiaal ter wereld volgens de schaal van Knoop.

Knoop Hardness NL

Het diagram toont verschillende soorten materiaal en hun hardheid volgens de schaal van Knoop. 

CBN is beter geschikt voor het slijpen met een traditionele tafelslijpmachine. Het hoge toerental wekt warmte op, wat nefast zou zijn voor de diamantkorrels. Met de Tormek-methode, waarbij het slijpen met laag toerental gebeurt (90-100 tpm), bieden we de mogelijkheid om met het hardste metaal ter wereld te slijpen, zijnde diamant. 

Thermische prestaties van diamant en CBN

Thermal Performance NL

Het diagram laat zien hoe de hardheid van diamant afneemt bij hoge temperatuur. 

Slijpen met een laag toerental is altijd voordelig. Er wordt geen warmte opgewekt en er bestaat geen risico op oververhitting van uw gereedschap. 

Levensduur - welke factoren spelen een rol?

De levensduur van een diamantschijf wordt beïnvloed door diverse externe factoren, bijvoorbeeld hoe vaak u slijpt en met welke slijpdruk, en of u uw gereedschap vaak vormt. Dit betekent dat we geen exacte levensduur kunnen opgeven voor onze diamantschijven. We kennen wel diverse vaklui die onze diamantschijven meer dan een jaar in hun werkplaats gebruiken, zonder merkbare slijtage. Vergeleken met CBN gaan diamantschijven langer mee. Dit komt omdat diamant duidelijk harder is en veel langer bestand tegen slijtage.

Ook de manier waarop u uw Tormek-diamantschijf onderhoudt, beïnvloedt de levensduur. We raden aan om altijd te slijpen met water omdat dit de levensduur van de diamantschijf verlengt. Gebruik altijd ACC-150 anti-corrosieconcentraat wanneer u slijpt met water om roest op de slijpschijf te voorkomen. Voeg 10 ml concentraat toe aan 250 ml water (~4 %). Vergeet niet om de waterbak te laten zakken als u de mix ’s nachts wilt bewaren om verkleuring van de diamantschijf te voorkomen. Zolang er water in de waterbak zit, behoudt het concentraat zijn eigenschappen. Denk eraan dat ACC-150 geen schimmeldodend middel bevat. Zorg er dus voor dat er geen biologische deeltjes in de waterbak achterblijven als u de mix wilt bewaren. U doet er ook goed aan om de diamantschijf na gebruik te laten leeglopen.  

 

Diamantschijf vs. slijpsteen

Als u een beginner bent, raden we u aan eerst de originele slijpsteen van Tormek te gebruiken. Eén groot voordeel is dat u de korrel gemakkelijk kunt wijzigen met de gradatiesteen SP-650. Zo kunt u omschakelen van korrel 220 naar het equivalent van korrel 1000. Met de eerste korrel slijpt u agressiever, de tweede zorgt voor een fijnere afwerking. 

Slijpstenen en diamantschijven hebben beide hun onmiskenbare voordelen. Dankzij zijn eigenschappen biedt diamant een hoog en constant slijpvermogen en een schijf die zijn volledige diameter behoudt en vlak blijft. Dit kan zeer nuttig zijn als u vaak hetzelfde gereedschap slijpt, omdat dit zowel de instelling als het slijpen vergemakkelijkt. Onze diamantschijven hebben ook een diamantlaag aan de buitenkant, waardoor een volledig vlak slijpoppervlak mogelijk is met behulp van de Multi Base MB-100.

We bieden ook de Tormek Blackstone Silicon met korrel 220, die speciaal is ontwikkeld voor het vormen en slijpen van HSS en andere exotische staallegeringen. Voor zij die van een echt spiegelgladde afwerking houden, is er de Tormek Japanese Waterstone met korrel 4000. Houd er rekening mee dat u niet aan de buitenkant van onze slijpstenen mag slijpen, aangezien  deze niet opnieuw vlak kunnen worden gemaakt.

U kunt afwisselen tussen slijpen met een slijpsteen en een diamantschijf op dezelfde machine. De deeltjes van de slijpschijven zakken naar de bodem door hun gewicht. Dit betekent dat u de diamantschijf niet kunt beschadigen als er steendeeltjes in de waterbak zitten en omgekeerd.

Welke slijpschijf moet ik kiezen?

Voordat u een slijpschijf kiest, moet u nadenken over uw toekomstige slijpbehoeften. Gaat u allerlei gereedschap onder verschillende hoeken slijpen? Wilt u één slijpschijf met diverse functies? Bent u op zoek naar de fijnste oppervlakafwerking? Uw behoeften bepalen uw keuze. 

Original Grindstone 500X500

Tormek originele slijpsteen (korrel 220–1000)
Om alle soorten gereedschap met een snijrand te slijpen. Ontwikkeld om een efficiënte staalverwijdering, een gladde afwerking van het oppervlak en een lange levensduur te combineren. Altijd aanbevolen voor beginners omdat dit een flexibele steen is met twee slijpfuncties. 

 

Original Grindstone 500X500

Blackstone Silicon (korrel 220–1000)
Ontwikkeld om HSS en andere exotische staallegeringen te vormen en te slijpen. Zorgt voor een snelle staalverwijdering. 

 

Original Grindstone 500X500

Japanese Waterstone (korrel 4000)
Biedt een uitstekende afwerking van het oppervlak wanneer er vrijwel geen staal hoeft te worden verwijderd. Zorgt voor een spiegelgladde afwerking. Vooral geschikt voor houtsnijgereedschap en messen.  

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Coarse (korrel 360)
Om snel een botte of beschadigde snijrand te herstellen. De diamantlaag aan de buitenkant maakt een volledig vlak slijpoppervlak mogelijk bij gebruik in combinatie met de Multi Base MB-100.

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Fine (korrel 600)
Biedt een fijne afwerking van het oppervlak voor alle soorten gereedschap met een snijrand. Combineert een efficiënte staalverwijdering met een gladde afwerking van het oppervlak. De diamantlaag aan de buitenkant maakt een volledig vlak slijpoppervlak mogelijk bij gebruik in combinatie met de Multi Base MB-100.

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Extra Fine (korrel 1200)
Zorgt voor een extra fijne afwerking van het oppervlak. Ideaal voor het slijpen van messen en houtsnijgereedschap wanneer vrijwel geen staal hoeft te worden verwijderd. De diamantlaag aan de buitenkant maakt een volledig vlak slijpoppervlak mogelijk bij gebruik in combinatie met de Multi Base MB-100.

 

Vragen en antwoorden

Diamant en CBN, is dat niet hetzelfde?
Nee, het zijn twee verschillende materialen. Diamant is het hardste materiaal ter wereld, CBN het tweede hardste. Ze lijken op elkaar qua structuur, maar diamant kan niet bij te hoge temperaturen worden gebruikt omdat de diamantkorrels dan afbreken. Dankzij het lage toerental van Tormek-machines is diamant de beste keuze.

Moet ik water gebruiken bij het slijpen met diamantschijven van Tormek?
U kunt ook droog slijpen, maar we raden aan om altijd water te gebruiken. Dit verlengt de levensduur van de schijf en zorgt voor een fijner oppervlak. Vergeet niet om ACC-150 anti-corrosieconcentraat te gebruiken wanneer u slijpt met water.

Zijn diamantschijven beter dan slijpstenen?
Welke slijpschijf het beste is voor u, hangt af van uw specifieke behoeften. Lees meer over onze diamantschijven en slijpstenen en vind de geschikte slijpschijf.

Mijn nieuwe diamantschijf slijpt zeer agressief, is dit normaal?
Ja. Bij het eerste gebruik kunt u voelen en horen dat de diamantkorrels nog iets uitsteken, waardoor de schijf agressiever werkt. Na een korte inloopperiode krijgen de diamantkristallen een gelijkmatig niveau.

Levert het Diamond Wheel Extra Fine een fijner oppervlak op dan de Japanese Waterstone?
Deze slijpsystemen hebben een korrel van respectievelijk 1200 en 4000. U verkrijgt een fijn resultaat, welk systeem u ook kiest, maar met de Japanese Waterstone is de afwerkingsgraad hoger.

Met welke machines zijn de diamantschijven van Tormek compatibel?
Onze diamantschijven zijn momenteel verkrijgbaar voor machines met een slijpschijf van ⌀ 250 mm, bijvoorbeeld de Tormek T-8, Tormek T-7 en Tormek 2000. We kunnen geen resultaten garanderen als u onze slijpschijven gebruikt op een machine van een andere fabrikant. 

Ik gebruik mijn Tormek-diamantschijf al een tijdje en ik heb de indruk dat ze minder agressief werkt dan in het begin, is dit normaal?
Ja, na een korte inloopperiode bereikt de diamantschijf haar ontwerpkarakteristieken. Wanneer uw diamantschijf nieuw is, steken sommige diamantkorrels iets uit, waardoor de schijf agressiever werkt.

Waarom spat er zoveel water op wanneer ik slijp met een diamantschijf?
In tegenstelling tot onze slijpstenen absorberen diamantschijven geen water. Daarom raden we aan minder water te gebruiken in de waterbak bij het slijpen met Tormek-diamantschijven.

Hoe moet ik een diamantschijf onderhouden?
Laat de waterbak altijd zakken tussen de slijpbeurten door om verkleuring te voorkomen. Vergeet niet om altijd met een lagere slijpdruk te werken dan bij het slijpen met een slijpsteen. In geval van twijfel begint u met een lagere slijpdruk en verhoogt u de druk geleidelijk.

Samenvatting

  • Diamant is het hardste materiaal ter wereld – dubbel zo hard als CBN – en daardoor ideaal om mee te slijpen. 
  • CBN wordt veel gebruikt om te slijpen met een hoog toerental omdat diamant zou afbreken bij een te hoge temperatuur. 
  • Dankzij het lage toerental van Tormek-machines kunnen diamantschijven worden gebruikt om staal te slijpen.  

  • Tormek raadt aan om altijd met waterkoeling te slijpen. Dit verlengt de levensduur van de diamantschijf en zorgt voor een fijnere afwerking. 
  • Gebruik minder water in de waterbak wanneer u slijpt met diamant dan wanneer u slijpt met een slijpsteen. 
  • Gebruik altijd ACC-150 anti-corrosieconcentraat om roest te voorkomen bij het nat slijpen met een Tormek-diamantschijf.
  • Laat de waterbak zakken na het slijpen zodat het water van de diamantschijf kan lopen. 
  • Kies de juiste slijpschijf afhankelijk van uw specifieke behoeften.