'

Tormek – een ander ras

In de zeventiger jaren had Torgny Jansson veel moeite om mensen te overtuigen van de voordelen van zijn innovatieve nieuwe slijpmachine. Geen enkele vakhandel in Zweden was geïnteresseerd, en dus zocht Tormek al vroeg een marktpositie in het buitenland: de reis die van Tormek een wereldwijd merk zou maken, was daarmee begonnen.

Een paar jaar eerder was Torgny, een mechanisch ontwerpingenieur en hobby-houtbewerker gefrustreerd geraakt, omdat hij geen goede methode kon vinden om zijn gereedschap scherp te slijpen. Waar was de moderne versie van de goeie ouwe watergekoelde Zweedse slijpsteen die zo'n goed en duurzaam resultaat gaf? Uiteindelijk bleek dat Torgny hem zelf moest maken. Hoewel de machine in het begin alleen voor zijn eigen gebruik bedoeld was, dacht hij met zijn praktische instelling, dat hij er net zo goed gelijk een paar meer kon maken als hij toch al bezig was. De extra machines waren al snel uitverkocht onder zijn vrienden.

Het eerste model

Het allereerste model had een elektrische handboor als aandrijving, met een as in de boorhouder. Deze kon in een paar seconden op de slijpsteen worden aangebracht. De elektrische boor werd ondersteund door een slim ontworpen houder. De hoge rpm's van de elektrische boor werden door een rubberen aandrijfwiel gereduceerd tot de lagere rpm's nodig voor de slijpsteen. Dankzij deze innovatieve oplossing kon de as niet slippen en het ontwerp bleek gebruiksvriendelijk en betrouwbaar te zijn. De patentaanvraag werd goedgekeurd! Hierdoor veranderde een hobbyproject in een bedrijf met een missie; om slijpen eenvoudiger te maken voor alle houtbewerkers.

De wind in de zeilen

In 1973 richtte hij Tormek AB (een samentrekking van Torgny’s Mekaniska) op om de machine te produceren en aan de man te brengen. In 1975 begon Tormek met de export naar andere Scandinavische landen en in 1976 naar Duitsland en verschillende andere Europese landen. In 1981 werd het eerste model met een zelfstandige aandrijving geïntroduceerd, met hetzelfde betrouwbare ontwerp als het originele model, dat door een boor werd aangedreven.

Het begin van een systeem

De eerste versie van de universele steun werd in 1984 ontwikkeld. Hiermee werd de basis van het Tormek-systeem gelegd. Het lijkt op zich een simpel ontwerp, maar zoals bij de meeste goede innovaties, zit het vernuft hem juist in de eenvoud. In die tijd hadden alle slijpmachines conven­tionele, platte slijpsteunen. Tegenwoordig maken producenten over de hele wereld gebruik van het ontwerp van Tormek in hun watergekoelde slijpsystemen.

De norm stellen

Sinds die tijd heeft Tormek het productassortiment verder ontwikkeld tot een volledig slijpsysteem dat uniek is in zijn soort. Toen het systeem voor het eerst werd geïntroduceerd in de VS, kreeg de machine topbeoordelingen en krantenkoppen zoals: "Tormek – de underdog" en "Tormek – een ander ras".

Een stapje verder

Tormek werkt er continu aan om het slijpproces eenvoudiger en efficiënter te maken, ook voor onervaren houtbewerkers. Het oorspronkelijke natuurlijke zandsteen uit Gotland is inmiddels vervangen door een slijpsteen van verglaasd aluminiumoxide die speciaal is ontwikkeld voor watergekoeld slijpen op lage snelheid. Tegenwoordig is het assortiment het breedste op de markt en biedt Tormek een compleet slijpsysteem voor alle scherpe gereedschapssoorten. De innovatieve geest en het verlangen om slijpen eenvoudig en effectief te maken, nemen nog steeds een centrale plaats in binnen het bedrijf. 

blog
blog
blog
blog
blog
blog
blog

Wij vieren ons
40-jarig jubileum

Tormek Jubileumeditie

Hoe kunnen we 40 jaar slijpinnovatie nu beter vieren dan met een beperkte jubileumeditie voor onze verjaardag?

Tormek Jubileumeditie