'
Ga naar Instructie SVA-170 NL

Instructie SVA-170 NL

Ga naar Parts breakdown SVA-170 EN

Parts breakdown SVA-170 EN

SVA-170 Slijpmal voor bijlen

U zult verrast zijn hoe scherp u een bijl kunt slijpen met de SVA-170 slijpmal voor bijlen van Tormek. De bijl zit stevig in de mal en wordt aangescherpt met een constante slijphoek.

De rotatie van de steen drukt de bijl stevig in de mal en versterkt de kracht van uw hand, waardoor de snede met een geschikte slijpdruk op de steen drukt. Verder haakt de bijl niet in de steen, wat gemakkelijk kan gebeuren als u uit de vrije hand in de slijprichting slijpt.

Als u een hogesnelheidsdroogslijper gebruikt, kunt u de snede gemakkelijk oververhitten en de bijl vernielen. Met de Tormek loopt u dit risico niet. Het water koelt de snede continu.

Rechte of gebogen snedes

Omdat de kop van de bijl losjes wordt ondersteund door de rubberen aanslag, kunt u gemakkelijk de vorm van de snede volgen, of deze nu recht of gebogen is. Een bijl voor de bosbouw heeft een gebogen snede, terwijl de bijl van een timmerman een bijna rechte snede kan hebben.

Slijphoeken die geschikt zijn voor uw werk

Kies de slijphoek die het meest geschikt is voor uw soort bijl.  Een all-round bijl voor sport en recreatie heeft een grotere slijphoek dan de bijl van een timmerman. En een splijtbijl moet een nog grotere slijphoek te hebben.

U kunt ervoor kiezen om de bijl voor de timmerman asymmetrisch te scherpen met een grotere vouw aan de linkerkant (als u rechtshandig bent). De bijl zal hierdoor beter snijden omdat de snijkracht dichter bij de snijrichting ligt.

 Sva 170 1276X956

Welke slijpmal kan ik
het best gebruiken?

Welke slijpmal  kan ik het best gebruiken?

Vind de juiste slijpmal voor uw gereedschap!

Ga naar de slijpmalgids