Knivslipning

Knivslipning

Eggvinklar för knivslipning

Tormeks knivjiggar ger dig möjligheten att återställa knivbladet till dess ursprungliga och optimala eggvinkel. Du slipar och bryner inte bara den yttersta delen av bladet som endast ger en tillfällig skärpa – istället skapar du en jämn och hållbar slipfas över hela knivbladet.


Ett hållbart resultat
När du slipar och bryner med Tormeks knivjiggar har du full kontroll och får en jämn slipfas för hela knivens blad. Eftersom du återställer kniven till samma eggvinkel avverkar du inte onödigt med stål, vilket gör slipningen mycket effektiv. Du sliter minimalt på dina knivar och får fördelen att alltid jobba med riktigt vassa knivar, slipade till den optimala eggvinkeln.

Sharp knife with Tormek 1

Om du är van vid att skärpa upp kniven utan att lämna platsen, kan du använda skärpstål mellan slipningarna på Tormeksystemet. Lägg dock på minnet att eggvinkeln oavsiktligt kommer öka efter varje gång. Efter några skärpningar på skärpstål når du en punkt då du behöver återställa och slipa eggen till dess rätta eggvinkel igen.

 

Dull -knives _sharpen _1000(1) En vass egg. (2) Eggen är sliten och slö. (3) Efter bryning med brynstenar eller skärpning med skärpstål är eggen vass igen men med en större eggvinkel.

Dull -knives _sharpen _2_1000(4) Efter ytterligare användning är eggen åter slö(5) Efter flera bryningar är eggen åter vass men med en allt större eggvinkel. (6) Eggen är nu slipad till sin ursprungliga form och eggvinkel.

Sharp knife with Tormek 2

Skonsam mot stålet
Eggen kyls kontinuerligt med våtslipning, vilket innebär att det inte finns risk att stålet upphettas och skadas. Eftersom du endast avverkar minimalt med stål får dina värdefulla knivar en lång livslängd. 

Överlägsen skärpa
Jiggen vilar mot maskinens universalstöd vilket ger dig full kontroll över eggvinkeln. Den råegg som uppstår vid slipningen brynas enkelt bort på Tormeks läderbrynskiva, där eggen poleras rakbladsvass. Resultatet blir en oslagbar skärpa som håller längre.

Eggvinklar för olika typer av knivar
Den ideala eggvinkeln för en kniv beror på typ av kniv, samt användningsområde. En kniv för köttstyckning ska t.ex. ha en större eggvinkel än en du skär grönsaker med. En liten eggvinkel (25°) ger en lättskärande egg men den är också känsligare. En större eggvinkel (40°) ger en starkare och mer hållbar egg. Här nedan kan du se förslag på eggvinklar för slipning av olika typer av knivar. 

Du kan ställa in vinkeln med hjälp av vinkelmätaren WM-200. För knivar med liten slipfas, så som köksknivar, är det enklast att ställa in eggvinkeln mot knivbladet. Du halverar sedan siffran för att repetera den ursprungliga eggvinkeln. Kika på produktsidan för vinkelmätaren för att se hur den fungerar, du kan även se filmen om jiggen för långa knivar SVM-140 för mer information. 

SlöjdknivarAngles -woodcarving -knives _747

Filé- och grönsaksknivarSlicing -filleting -paring -knives _747

Knivar för slaktare, kockar och kökKnives -butchers -chefs _747

Jakt- och sportknivarHunting -and -sporting -knives _747

Knivslipning i professionella kök

Med Tormek T-2 kan du få vassa knivar precis när du behöver det. Dess koncept är en vidare­utveckling av diamantbrynet, som i kombination med en patenterad styrning av eggvinkeln gör det möjligt att enkelt få en pro­fessionell slipning.

OBS: Vänligen notera att Tormek T-2 endast är avsedd för knivslipning. Maskinen är inte kompatibel med Tormeks övriga utbud av jiggar och tillbehör och säljs genom ett separat handlarnätverk. Mer information om Tormek T-2.

Knivslipning med SVM-45

SVM-45 är en användbar jigg som ger dig möjlighet att slipa en rad olika knivar till högsta skärpa. Se den korta filmen för hur den fungerar! Gå till SVM-45 >>

Ska du slipa små knivar?

För de allra minsta knivarna är hållaren för små knivar SVM-00 värd en närmare titt. Den fungerar tillsammans med knivjiggen SVM-45 och är kompatibel med en mängd knivar av olika former. Gå till SVM-00 >>

Slipa filéknivar med SVM-140

Jiggen för långa knivar SVM-140 är idealisk för slipning av filéknivar. Jiggen är bredare och stadgar upp tunna och flexibla knivblad. Gå till SVM-140 >>


Gå till SVM-45 Jigg för knivar SVM-45 Jigg för knivar

SVM-45 Jigg för knivar

Gå till SVM-140 Jigg för långa knivar SVM-140 Jigg för långa knivar

SVM-140 Jigg för långa knivar

Gå till SVM-00 Hållare för små knivar SVM-00 Hållare för små knivar

SVM-00 Hållare för små knivar

Maskinmodeller