'
Borrslipning

Borrslipning med DBS-22

Tormeks slipskola - borrslipning

I detta avsnitt visar Mattias och Sébastien från Tormek hur borrslipning med vår jigg för borrar DBS-22. Många är vi nog som har en och annan borr hemma som inte har blivit slipad på ett bra tag. Faktum är att man blir förvånad vilken otrolig skillnad det gör när borren är sylvass och gör det den ska. Enkelheten i hantverket är påtaglig. Vi visar hur du enkelt slipar en borr till en 4-fasettspets som har mycket bra skäregenskaper.

Flexibilitet och precision

4 Facet Point 500

4-fasettspets

Borren får en spets och vandrar inte. Ger ett runt och rakt hål med snäva toleranser.

  

All -point -angles -200x 155

Alltid lika långa skär

Skären slipas lika långa och arbetar därför lika mycket. Borren får en mycket lång livslängd.

 

All -point -angles -200x 155

Slipar alla spetsvinklar

Kan steglöst ställas in för alla vinklar mellan 90° och 150°.

 

Always The Right Clearance Angle 500

Alltid rätt släppningsvinkel

Släppningsvinkeln kan ställas in så att den blir optimal för varje borroperation på 7°, 9°, 11° eller 14°.

 

Sharpens All Drill Sizes 500

Slipar borrar mellan 3–22 mm

En och samma borrhållare kan slipa borrar mellan 3 och 22 mm. Inget byte av hylsor.

 

Frågor och svar

Varför är 4-fasettsgeometrin så gynnsam jämfört med en konventionell spets?

Den minskar trycket på borrens kärna den s.k. tväreggen, vilket reducerar värmeutvecklingen och gör att mer energi går till de aktiva skären. Härmed ökar borrens skärförmåga dramatiskt.

Varför håller en Tormekslipad borr längre?

Den gynnsamma 4-fasettspetsen och den höga precisionen i slipningen – båda skären slipas exakt lika långa och symmetriska – gör att borren arbetar effektivt och livslängden förlängs betydligt.

Vad är avgörande för ett exakt och rakt hål?

4-fasettspetsen borrar ett rakt och runt hål med mycket snäva toleranser. Avgörande är att de båda skäreggarna är lika långa och är slipade med samma vinkel. Det är en förutsättning för att de båda skären ska arbeta lika mycket och för att borren ska borra ett runt, rakt hål och som inte är större än borrens diameter. Annars får det längre skäret ta det mesta av skärkraften, det blir överhettat och slits hårt. Resultatet blir att borren snabbt blir slö och slutar att fungera.

Vilken spetsvinkel ska jag ha?

Borrar har en spetsvinkel på vanligtvis 118° eller 130°. Hårdare stål och rostfritt stål kräver större spetsvinkel. Även aluminium borras bäst med en större spetsvinkel. För plexiglas minskar risken för sprickor när borren går igenom materialet om spetsvinkeln är större, 140°–150°. Centrerborrar har i regel 90° spetsvinkel.

Är släppningsvinkeln viktig?

Valet av släppningsvinkel är avgörande för borrens skäregenskaper och livslängd. Den optimala släppningsvinkeln beror dels på borrdiametern och dels på det material som ska borras. Ett hårdare material kräver en borr med en mindre släppningsvinkel medan ett mjukare material kan ha en större vinkel. De vanligaste borrarna har en släppningsvinkel på 11° och en spetsvinkel på 118°. De fungerar bra vid de flesta borroperationer.

Hur vet jag om stålet blivit anlöpt vid torrslipning?

Ofta märker man inte att stålet blivit överhettat vid torrslipning men det resulterar i att borren snabbare blir slö eller går av. Till skillnad från konventionella borrslipmaskiner slipar Tormek med vattenkylning som är skonsamt mot stålet.

Var kan jag se hur det fungerar?

Se den korta steg-för-steg-filmen (4:19) på produktsidan för DBS-22. Där finns också en film av svarvaren och journalisten Alan Holtham, där han visar hur jiggen fungerar. 

 

Broschyr DBS-22

PDF Tormek borrslipning


Gå till DBS-22 Jigg för borrslipning DBS-22 Jigg för borrslipning

DBS-22 Jigg för borrslipning

Maskinmodeller