'
Jakt & Outdoor

Slipa knivar och yxor för jakt och friluftsliv

För dig som jagar, fiskar eller älskar att vara ute i naturen är det avgörande med vassa verktyg. En vass kniv är lättare att använda, roligare att arbeta med och minskar risken för skador. Genom att själv kunna skärpa dina verktyg skapar du dig de bästa förutsättningarna för ett aktivt friluftsliv.

Jaktkunskaps slipskola

Lär dig grunderna i slipning och säg hejdå till slöa knivar. Tillsammans med Marcus Nolfelt på Jaktkunskap går vi igenom hur du slipar den typiska jaktkniven, flåkniven, kniven med mindre blad, buköppnaren, stickkniven och yxan. Dessutom går vi igenom de vanligaste frågorna vad gäller skärpa.
Ämnen i slipskolan:

  • Bryning vs slipning
  • Lång och kort slipfas
  • Konkav och konvex egg
  • Eggvinklar
  • Hitta en knivs ursprunliga vinkel
  • Vad är vasst?
  • Våra bästa tips

Del 1 - Grunderna i slipning

Del 2 - Skarpa eggar och utmanande knivar

Del 3 - Slipa yxa och buköppnare

Prepare for nature

I jakt och fiske är förmodligen kniven ett av dina viktigaste redskap. Med en våtslipmaskin från Tormek kan du slipa ett stort antal jakt- och fiskeknivar i många år framöver. Våra maskiner är användarvänliga och ger dig ett toppresultat. Ett jaktlag kan med fördel dela en maskin som alla enkelt kan lära sig att använda.

Tormek Bushcraft Sharpen Knife Axes Outdoor Knives Morakniv Knife Jig 2 1920X984

Knivjiggar som ger samma höga resultat – varje gång

Tormeks knivjigg SVM-45 ger dig full kontroll och repeterbarhet i slipningen. Det innebär att du enkelt kan återställa knivbladet till dess optimala eggvinkel igen eller vid behov skapa en annan eggvinkel.  Jiggarna gör det möjligt att hålla en exakt vinkel mot stenen vilket både är mer effektivt och ger bättre resultat. Slipa kniven tills du känner råeggen på den motsatta sidan och vänd sedan på jiggen med kniven för att slipa den andra sidan.

Högsta möjliga skärpa

För att få högsta möjliga skärpa är det viktigt att du bryner och polerar din kniv på läderbrynskivan efter slipning. Detta moment tar bort den råegg som uppstår vid slipningen och gör att du får en rakbladsvass kniv som håller länge.

Om du är ute i naturen och plötsligt behöver skärpa kniven kan du använda ett knivbryne eller ett skärpstål. Kom dock ihåg att eggvinkeln oavsiktligt ökar vid varje skärpning, vilket gör att du efter två-tre gånger behöver slipa eggen tills dess rätta eggvinkel igen.

Tormek Bushcraft Sharpen Knife Axes Outdoor Knives Morakniv Knife Jig 1920X885

Skonsam slipning

Genom att ta hand om dina knivar på bästa sätt får du också möjlighet att ha glädje av dem under en längre tid. Tormekmetoden innebär att minimalt med stål avverkas under slipningen, vilket förlänger dina verktygs livslängd. Under slipning med Tormeks våtslipsystem kyls eggen kontinuerligt med vatten, vilket både är skonsamt mot stålet och rengörande för slipstenen. Slipstenen roterar långsamt, vilket innebär att det inte finns någon risk att stålet överhettas och förlorar sin härdning.

Knivstål

Olika typer av knivstål har olika egenskaper vad gäller hårdhet, styrka och seghet. De vanligaste knivarna för jakt och fiske är tillverkade av rostfritt stål eller kolstål. Dessa går utmärkt att slipa med en maskin från Tormek.

Ställ in eggvinkeln för jakt- och outdoorknivar

Att ställa in rätt vinkel är centralt när du slipar eggverktyg. Eggvinkeln ställer du enkelt in med vinkelmätaren WM-200. Eggvinkel innebär den totala vinkeln mellan knivens båda slipfaser. På majoriteten av jakt- och fiskeknivar använder du den totala eggvinkeln, förslagsvis mellan 30–40°. Vid inställning av eggvinkeln på tunna knivar halverar du siffran för att få fram samma slipvinkel. Läs mer om detta i instruktionen för knivjigg, SVM-45.

Den ideala eggvinkeln är både beroende av typ av kniv och vad kniven ska användas till. En liten eggvinkel (25°) ger en lättskärande egg men den är också känsligare medan en större eggvinkel (40°) ger en starkare och mer hållbar egg. Eggen på en allround jaktkniv behöver generellt vara större eftersom den bör vara tålig, förslagsvis mellan 30–40°. Med Tormeks vinkelmätare är det enkelt och smidigt att anpassa eggvinkeln efter ditt eget behov och bruk.

Tormek Bushcraft How To Set The Edge Angle Sharpens Knife Axes 1920X910

Ställ in knivens ursprungsvinkel med Tormeks tuschmetod

För att slipa kniven eller yxan till dess ursprungliga vinkel är det enklast att använda Tormeks tuschmetod. Genom att följa tre enkla steg kan du snabbt återupprepa den befintliga slipfasen.

  1. Färga den befintliga slipfasen med en permanent tuschpenna.
  2. Lägg kniven mot stenen och dra stenen framåt.
  3. Anpassa höjden på Universalstödet tills slipskivan tar bort färgen från slipfasen.

 

Tormek Bushcraft How To Use Tormek Marker Method Edge Angel Knives 1868X910

Slipa olika typer av friluftsknivar

Oavsett om du ska klyva ved, tälja pinnar eller göra upp en eld är friluftskniven ett användbart verktyg och desto vassare kniv du har desto enklare blir den att använda. Du kan antingen slipa din friluftskniv med vår jigg för knivar SVM-45 eller, om du har en kniv med litet knivblad, med vår hållare för små knivar, SVM-00. Denna gör det möjligt att hålla en jämn slipfas och kontroll över eggvinkeln. Hållaren är perfekt för små fickknivar, täljknivar och scoutknivar. Principen för slipning, bryning och eggvinkel för dessa knivar är samma som för jaktknivar, se ovan.

Slipa din buköppnare

Alla raka eller konvexa knivar går utmärkt att slipa med Tormeks våtslipsystem. För konkava knivar så som buköppnare har vi ingen specifik jigg vilket gör dem svårare att slipa, men de går att slipa på fri hand. Se vår film för hur du kan slipa en buköppnare med Tormek. Observera dock att vi inte kan garantera ett hundraprocentigt resultat vid frihandsslipning.

Slipa din yxa med Tormek

Yxan är ett grundläggande verktyg för natur- och friluftsliv och är användbar för en rad olika områden. Många blir förvånade över hur vass en yxa blir efter slipning med Tormek. Med hjälp av Tormeks jigg för yxor SVA-170, stöds yxan stabilt i jiggen samtidigt som den slipas med en konstant eggvinkel. Resultatet blir en vass yxa som håller länge.

När du ska slipa din yxa väljer du eggvinkel beroende på vad du ska använda yxan till. Eggvinkeln på en täljyxa bör vara 25–30°, beroende på träets hårdhet. En skogsyxa måste ha en större eggvinkel, förslagsvis mellan 30–40°, så att eggen blir mer hållbar.

Tormek Bushcraft Sharpen Knife Axes Outdoor Knives Morakniv Knife Jig 3 1920X983

Tormek T-4 Bushcraft: Kom igång

Slipa jaktknivar/friluftsknivar med Tormek T-4 Bushcraft

Slipa yxa med Tormek T-4 Bushcraft

Prepare for beaver hunt - med Ulrika Karlsson-Arne @swedishvenatrix


Tormek T-4 Bushcraft

Tormek T-4 Bushcraft

Med Tormek T-4 Bushcraft kan du slipa en mängd olika friluftsknivar, jaktknivar, fiskeknivar och yxor.

Läs mer här

Japanese Waterstone

Tormek Japanese Waterstone Knife Sharpening

Om du kräver en överlägsen ytfinish och vill gå steget längre, då kan du använda Tormek Japanese Stone. Med sina 4000 korn levererar denna våtslipsten en spegelblank finish med knappt några synliga märken.

Läs mer om stenen här

Gå till KJ-45 Centrerande knivjigg KJ-45 Centrerande knivjigg

KJ-45 Centrerande knivjigg

Gå till KJ-140 Bred centrerande knivjigg KJ-140 Bred centrerande knivjigg

KJ-140 Bred centrerande knivjigg

Gå till SVM-45 Jigg för knivar SVM-45 Jigg för knivar

SVM-45 Jigg för knivar

Gå till SVM-140 Jigg för långa knivar SVM-140 Jigg för långa knivar

SVM-140 Jigg för långa knivar

Gå till SVM-00 Hållare för små knivar SVM-00 Hållare för små knivar

SVM-00 Hållare för små knivar

Gå till SVA-170 Jigg för yxor SVA-170 Jigg för yxor

SVA-170 Jigg för yxor

Gå till SJ-200 Tormek Japanese Waterstone

SJ-200 Tormek Japanese Waterstone

Gå till US-430 Universalstöd förlängt

US-430 Universalstöd förlängt

Maskinmodeller

Gå till Tormek T-4 Bushcraft Tormek T-4 Bushcraft

Tormek T-4 Bushcraft