'
Knivslipning för det professionella köket

Uppnå ett effektivare kök - med vassa knivar!

Knivar finns i varje kök och används för att skapa nästan varje maträtt. Vassa knivar är säkrare och effektivare - en kniv som skär precis där den ska minskar svinnet och förbättrar effektiviteten. Genom att ha slipningen på plats sparar du tid, pengar och dina knivar. Men kanske viktigaste av allt, vassa knivar är mycket roligare att arbeta med.

 Tormek T 2 Professional Kitchen Knife Sharpener Swedish Culinary Team 1920X885

Vassa knivar på 60 sekunder

Tormek T-2 är en knivslipmaskin som möjligör en professionell slipning på under minuten. Med 45 års erfaranhet i slipning och med hjälp av kockar från det Svenska Kocklandslaget, är Tormek T-2 speciellt anpassat för det profesionella kökets krav på resultat och enkelhet.

Snabb och enkel utan installationstid

När man arbetar i ett kommersiellt kök är tid ofta en av dina mest värdefulla tillgångar. Handslipning på vattenstenar är det traditionella sättet för många kockar att hålla sina knivar vassa, problemet är att det är tidskrävande och svårt att uppnå ett repeterbart result varje gång man slipar. Med en Tormek T-2 ställer du in och låser vinkelhållaren vilket gör att slipningen blir konsekvent varje gång. Vet du eggvinkeln på din kniv tar det inte mer än en minut att få den vass igen. Snabbt och profesionellt i ett paket - tidigare har det ena varit på bekostnad av det andra. Inte längre.

Ifse Tormek T 2 Pro Kitchen Knife Sharpener Culinary Kitchen Knives Restaurant2 1920X750

Hur lång tid tar det att slipa en kniv?

Om du slipar kniven till samma eggvinkel som tidigare, vilket rekommenderas, kan du slipa en kniv på ett par minuter. Detta betyder att du kan slipa alla dina knivar på bara några minuter, istället för timmar på vattenstenar, eller flera dagar om du skickar iväg dina knivar för slipning.

Dina knivar lämnar aldrig köket

Jämfört med en konventionell slipservice, som kan ta flera dagar, kommer dina knivar aldrig lämna köket när du har en knivslipmaskin på plats. Dessutom sparar du pengar i det långa loppet genom att själv kunna hålla dem vassa. En restaurang som använder en slipservice för 10 knivar har sparat ihop kostnaden för en Tormek T-2 på mindre än ett år.

 

Säker knivslipning som är skonsam för dina knivar

En vass kniv är en säker kniv. Den skär bättre, mer exakt och har mindre chans att glida eftersom det kräver mindre tryck. När man slipar en kniv på Tormek T-2 behåller alltid kniven samma eggvinkel tack vare att knivhållaren stödjer kniven på båda sidor. Tillsammans med maskinens låga varvtal blir risken för skador nästan obefintlig. Det har alltid full kontroll på slipningen!

Tormek T-2 är mycket skonsam mot dina knivar. ”Sharpen, don’t shorten” är ett uttryck som vi tycker beskriver vår metod bra. Tack vare den fina diamantskivan som är långsamtgående tar maskinen inte bort mer stål än nödvändigt, vilket gör att dina knivar håller längre. Jämfört med bandslipmaskiner som går i hög hastighet och genererar värme, förhindrar Tormek T-2s låga varvtal och finkorniga diamantskiva att knivens egg överhettas och förlorar härdning.

Vinklar för knivslipning - knivtillverkarnas rekommendationer

Den rekommenderade knivvinkeln finns ofta skrivet på knivens förpackning. Om du inte hittar den där kan du undersöka om den finns på knivtillverkarens hemsida. Vi har för enkelhetens skull skapat en lista med knivvinklar från några av de vanligaste knivtillverkarna. Ladda ned dokumentet men vinklar för knivslipning - tillverkarnas rekommendationer här!

Ifse Tormek T 2 Pro Kitchen Knife Sharpener Culinary Kitchen Knives Restaurant 1920X750

 

Ett hållbart sätt att hålla dina knivar vassa

 • Att ha vassa knivar är inte bara tillfredsställande att arbeta med, det minskar också matsvinnet kraftigt. Vassa knivar kan spara upp till 10% av den totala råvaran.
 • Tormek T-2 är tillverkad av högkvalitativa material och är extremt hållbar. Beräknad livslängd vid normal användning är cirka 20-25 år.
 • Maskinen är underhållsfri och förbrukar mycket lite energi, endast 120 W (en industriell kaffebryggare förbrukar cirka 2400 W).

Tormek T 2 Professional Kitchen Knife Sharpener Swedish Culinary Team2 1920X700

Samarbete med världens bästa kocklandslag

Vi älskar att arbeta nära våra kunder. När vi utvecklade Tormek T-2 Pro Kitchen var vår ambition att ge kockar en lösning på att få vassa knivar precis när dem behövde det. Genom att samarbeta med det Svenska Kocklandslaget i ett tidigt skede kunde vi identifiera de viktigaste faktorerna för att designa ett slipsystem som kan användas i köket. Vi arbetar fortfarande nära det Svenska Kocklandslaget (vinnare av Culinary World Cup 2018) och säkerställer att Team Manager Fredrik Andersson och hans lag alltid har vassa knivar att arbeta med i köket, särskilt inför viktiga tävlingar som VM och OS i matlagning.

Kuriosa
I Culinary World Cup och Culinary Olympics får lag poängavdrag om deras knivar inte är vassa. Svenska Kocklandslaget startar därför alltid tävlingsdagen med att göra sin knivar rakbladsvassa på Tormek T-2 för att kunna tävla på den högsta nivån inom matlagning.

Tormek T 2 Professional Kitchen Knife Sharpener Swedish Culinary Team4 1920X700

Rekommenderad av stjärnresturanger och kockar

 • Aquavit, London
 • Niehku Mountainvilla Riksgränsen, Sverige
 • Oaxen Stockholm, Sverige
 • Jamie Oliver Fifteen, London
 • A.G Stockholm, Sverige
 • HolySmoke (Höganäs), Sverige
 • Solliden Stockholm, Sverige
 • Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog, Sverige

Rekommenderad av Restauranghögskolor och Kocklandslag

 • Svenska Kocklandslaget
 • Norska Kocklandslaget
 • Juniorkocklandslaget Kanada
 • IFSE Culinary School of Italy
 • Restauranghögskolan i Grythyttan

Ifse Tormek T 2 Pro Kitchen Knife Sharpener Culinary Kitchen Knives Restaurant3 1920X750

Tormek T-2 Pro Kitchen Knife Sharpener

Tormek besöker stjärnkocken Jimmi Eriksson, kapten i Svenska Kocklandslaget

Tormek besöker Niehku Mountain Villa i Riksgränsen

Tormek besöker IFSE Kulinariska Institutet i Turin, Italien


Slipa dina knivar med Tormek T-2

Slipa dina knivar med Tormek T-2

Vill du snabbt få vassa knivar utan att skicka iväg dem för slipning?

Med Tormek T-2 kan du få vassa knivar, precis när du behöver det. Denna slipmaskin är speciellt framtagen för knivslipning och möter det professionella kökets krav på resultat och enkelhet.

Läs mer om Tormek T-2

Gå till RBS-140 Tillbehör för runda knivblad RBS-140 Tillbehör för runda knivblad

RBS-140 Tillbehör för runda knivblad

Maskinmodeller

Gå till Tormek T-2 Pro Kitchen Tormek T-2 Pro Kitchen

Tormek T-2 Pro Kitchen