'
no image found

Slipning med diamantskivor

Tormek är glada att kunna erbjuda våra användare diamantskivor i tre utföranden, grov, fin och extra fin. Diamant är världens hårdaste material och arbetar optimalt tillsammans med våra maskiners låga varvtal. 

Därför älskar vi diamant

I den här videon får vi träffa vår vd Håkan, som var ansvarig för att ta fram våra diamantslipskivor. Han förklarar varför Tormek valde diamant framför andra slipmedel och besvarar vanliga frågor på ämnet.

Tormeks diamantslipskivor

Med Tormeks diamantskivor kan du slipa alla typer av material, inklusive stål, HSS, keramik och hårdmetall. Mer om respektive diamantskiva:

DC-200 Diamond Wheel Coarse
Den grova slipskivan för Tormek T-4 som ger en effektiv slipning och snabb återställning av en slö eller skadad egg. Kornstorlek 360. 

DF-200 Diamond Wheel Fine
Den ultimata allroundskivan för Tormek T-4 som kombinerar god avverkningsförmåga med fin slipyta. Kornstorlek 600.

DE-200 Diamond Wheel Extra Fine
Slipskivan för Tormek T-4 som ger en extra fin finish och är speciellt lämplig för slipning av snideriverktyg och knivar när behovet av materialavverkning är minimal. Kornstorlek 1200.

DC-200

DF-200

DE-200

 

DC-250 Diamond Wheel Coarse
Den grova slipskivan för Tormek T-8 som ger en effektiv slipning och snabb återställning av en slö eller skadad egg. Kornstorlek 360. 

DF-250 Diamond Wheel Fine
Den ultimata allroundskivan för Tormek T-8 som kombinerar god avverkningsförmåga med fin slipyta. Kornstorlek 600.

DE-250 Diamond Wheel Extra Fine
Slipskivan för Tormek T-8 som ger en extra fin finish och är speciellt lämplig för slipning av snideriverktyg och knivar när behovet av materialavverkning är minimal. Kornstorlek 1200.

 

Diamond Wheel Coarse

Diamond Wheel Fine

Diamond Wheel Extra Fine

  

Diamantskivornas uppbyggnad

Tormeks diamantslipskivor är uppbyggda av en precisionsbearbetad stålstomme. Stommen är belagd med ett skikt av diamantkorn som förankrats med nickel på elektrolytisk väg. Diamantskivorna har även en diamantbeläggning på utsidan, vilket möjliggör sidslipning med Multifäste MB-100 som ger en helt plan slipfas. 

Rostskyddskoncentrat ACC-150 för motverkning av rost

När slipbeläggningen nöts av slipspånen från ditt verktyg uppstår porer i nickelbeläggningen in till stålstommen vilket gör att stålet exponeras. Använd därför alltid Rostskyddskoncentratet ACC-150 i vattnet vid våtslipning för att förhindra rost på slipskivan. Tillsätt 10 ml koncentrat till 250 ml vatten (~4 %). 150 ml Rostskyddskoncentrat är inkluderat med varje diamantskiva.

Vi rekommenderar att alltid använda vatten vid slipning med diamantskiva, eftersom våtslipning både förlänger skivans livslängd och ger en något finare slipyta. Det är dock även möjligt att slipa torrt.

Tormek _ACC-150_750

Använd ett lågt sliptryck

Nya diamantskivor är känsliga för hög belastning då kornen är mycket skarpa, slipa därför med ett mycket lågt sliptryck i början. Du kommer märka att skivan har en förhållandevis hög avverkning de första slipningarna och ger en grövre slipyta än normalt. Efter en tids användning uppnår diamantskivan sina normala egenskaper. När du slipar med diamant ska du alltid använda ett lägre sliptryck än vid slipning med slipsten. Om du är osäker, börja med ett lågt sliptryck och öka gradvis. 

Diamant och CBN – vad är skillnaden?

Syntetisk diamant är idealiskt vid verktygsslipning och används vid tillverkning av brynen när högsta prestanda är och livslängd är prioriterat. Diamantkornen är hårdare och behåller skäregenskaperna bättre jämfört med CBN, vilket innebär att det går snabbare att slipa med diamant.

CBN eller Kubisk bornitrid klassas som världens näst hårdaste slipmaterial enligt Knoop-skalan. 

Knoop Hardness Se

Diagrammet visar olika typer av material och dess hårdhet enligt Knoop-skalan. 

CBN lämpar sig bättre vid slipning med en traditionell bänkslipmaskin. Det höga varvtalet genererar värme, som i sin tur skulle bryta ner diamantkornen. Med Tormekmetoden, där vi slipar med ett lågt varvtal (90–100 rpm), kan vi erbjuda möjligheten att slipa med världens hårdaste material, diamant.  

Temperaturpåverkan på materialens hårdhet 

Thermal Performance Se

Diagrammet visar hur diamantens hårdhet minskar vid hög temperatur. 

Att slipa med lågt varvtal är alltid en fördel. Ingen hög värme genereras och dina verktyg riskerar därmed inte att överhettas.

Livslängden – vilka faktorer påverkar? 

Diamantskivans livslängd påverkas av flera utomstående faktorer, exempelvis hur ofta du slipar, ditt sliptryck och om du formar om dina verktyg ofta.  Detta gör att vi inte kan ge våra diamantskivor en exakt livslängd, men vi vet flera professionella yrkesmän som använt våra diamantskivor i sin verkstad i över ett år utan märkbart slitage. Jämfört med CBN så har diamantskivor en längre livslängd. Detta tack vare att diamanten är klart hårdare och står emot nötning mycket längre.

Hur du tar hand om din diamantskiva påverkar också livslängden. Vi rekommenderar att alltid slipa med vatten, eftersom det förlänger skivans livslängd. När du slipar med vatten, kom ihåg att alltid använda Rostskyddskoncentrat ACC-150 för att motverka rost på din skiva. Tillsätt 10 ml koncentrat till 250 ml vatten (~4 %). Om du vill spara blandningen över natten, kom ihåg att sänka vattenlådan för att undvika missfärgningar på diamantskivan. Så länge det finns vatten kvar i vattenlådan bibehåller koncentratet sina egenskaper. Notera att ACC-150 inte innehåller antimögelmedel, var därför uppmärksam så att biologiska partiklar inte finns kvar i vattenlådan om du vill spara din blandning. Det är också bra att låta diamantskivan rinna av efter användning. 

 

Diamantskiva vs slipsten

Om du är nybörjare inom slipning rekommenderar vi att du börjar använda Tormeks Originalsten. En stor fördel är att du enkelt kan ställa om den med Stenjusteraren SP-650. Från 220 korn till motsvarande 1000 korn, där det förstnämnda ger hårdare avverkning och det sistnämnda en finare finish. 

Både sten och diamant har sina fördelar. Diamantens egenskaper ger en konstant slipförmåga och en skiva som alltid har en fullstor diameter och som håller sig plan. Det kan vara till stor nytta om du ofta slipar samma verktyg, då det både förenklar inställning och slipning. Våra diamantskivor har även ett diamantskikt på utsidan, vilket ger möjligheten att slipa en helt plan slipfas med Multifästet MB-100

Vi erbjuder även Tormek Blackstone Silicon 220 korn som är utvecklad för att forma och skärpa höglegerade stålkvaliteter. För den som uppskattar en riktigt spegelblank yta erbjuder vi Tormek Japanese Waterstone med 4000 korn. Notera att du inte bör slipa på utsidan av våra slipstenar, eftersom utsidan inte kan svarvas plan igen.

Du kan utan problem alternera mellan att slipa med slipsten och diamantskiva. Partiklarna från slipskivorna sjunker till botten tack vare sin vikt. Du kan alltså inte skada din diamantskiva om det finns stenpartiklar i vattenlådan och vice versa.

Vilken slipskiva ska jag välja?

Innan du bestämmer vilken slipskiva du ska ha, börja med att se till dina behov och din slipning. Kommer du slipa flera olika sorters verktyg med olika vinklar? Vill du ha flera egenskaper i en och samma slipskiva? Söker du den allra finaste ytfinishen? Dina behov avgör. 

Original Grindstone 500X500

Tormek Originalsten (220–1000 korn)
För slipning av alla typer av eggverktyg. Utvecklad för att kombinera hög avverkning, fin slipyta och lång livslängd. Rekommenderas alltid för nybörjare, då du får en flexibel sten med två skäregenskaper. 

 

Original Grindstone 500X500

Blackstone Silicon (220–1000 korn)
Har utvecklats för att forma och skärpa HSS och andra höglegerade stålkvaliteter. Ger hög avverkning.

 

Original Grindstone 500X500

Japanese Waterstone (4000 korn)
Ger den allra finaste slipyta när behovet av materialavverkning är minimalt. Du får ett spegelblankt slutresultat. Speciellt lämplig för snideriverktyg och knivar.

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Coarse (360 korn)
Reparerar snabbt en slö eller skadad egg. Diamantskikt på utsidan ger möjligheten att slipa en helt plan slipfas med Multifästet MB-100.

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Fine (600 korn)
Ger en fin slipyta på alla typer av eggverktyg. Kombinerar avverkningsförmåga med fin finish. Diamantskikt på utsidan ger möjligheten att slipa en helt plan slipfas med Multifästet MB-100.

 

Original Grindstone 500X500

Diamond Wheel Extra Fine (1200 korn)
Ger en extra fin slipyta. Speciellt lämplig för slipning av knivar och snideriverktyg när behovet av materialavverkning är minimalt. Diamantskikt på utsidan ger möjligheten att slipa en helt plan slipfas med Multifästet MB-100.

 

Frågor och svar

Är inte diamant och CBN samma sak?
Nej, det är två olika material. Diamant är världens hårdaste material och CBN är världens näst hårdaste. Uppbyggnaden påminner mycket om varandra, men diamant kan inte användas vid för höga temperaturer eftersom diamantkornen bryts ner. Tack vare det låga varvtalet på Tormeks maskiner är diamant optimalt.

Måste jag använda vatten vid slipning med Tormeks diamantskivor?
Du kan torrslipa men vi rekommenderar alltid att använda vatten. Det förlänger både skivans livslängd och ger en något finare slipyta. Kom ihåg att använda ACC-150 Rostkyddskoncentrat när du slipar med vatten.

Är diamantskivor bättre än slipstenar?
För att avgöra vilken slipskiva som passar dig bäst måste du se till dina specifika ändamål. Läs mer om våra diamantskivor och slipstenar för att hitta rätt slipskiva för just dig.

Min nya diamantskiva avverkar väldigt aggressivt, är det normalt?
Ja. När diamantskivan är ny kan vissa diamantkorn ”stå ut” lite mer, vilket gör att skivan verkar mer aggressiv. Efter några användningstillfällen uppnår diamantskivan sina tilltänkta egenskaper.

Ger Diamond Wheel Extra Fine en finare yta jämfört med Japanese Waterstone?
Dessa slipskivor har 1200 respektive 4000 korn. Du får ett fint resultat oavsett vilken skiva du väljer, men den japanska stenen ger en högre finish.

Vilka slipmaskiner passar diamantskivorna till?
I dagsläget erbjuder vi diamantskivor till Tormekmaskiner som har en 250 mm slipskiva, till exempel Tormek T-8, Tormek T-7 och Tormek 2000. Notera att vi inte kan garantera resultat om du använder våra slipskivor på en maskin tillverkad av en annan aktör.

Jag har använt min diamantskiva ett tag och tycker inte den avverkar mycket som i början, ska det vara så?
Ja, efter några användningstillfällen uppnår diamantskivan sina tilltänkta egenskaper. På nya diamantskivor står vissa diamantkorn ut lite mer, vilket gör att skivan verkar mer aggressiv.

Varför skvätter det så mycket vatten när jag slipar med diamantskiva?
Diamantskivor absorberar inget vatten, så som våra slipstenar gör. Det är därför rekommenderat att använda mindre vatten i vattenlådan när du slipar med diamant.

Hur ska jag underhålla en diamantskiva?
Sänk alltid vattenlådan för att undvika missfärgningar. Låt diamantskivan rinna av efter användning. Tänk på att alltid använda ett lägre sliptryck än vid slipning med slipsten. Om du är osäker, börja hellre med ett för lågt sliptryck och prova dig fram.

Sammanfattning

  • Diamant är världens hårdaste material - dubbelt så hårt som CBN – och därför idealiskt för slipning. 
  • CBN används ofta vid slipning med högt varvtal, eftersom diamanten skulle brytas ned av den höga temperaturen.
  • Tack vare det låga varvtalet på Tormeks maskiner kan diamantskivor användas för slipning av stål. 

  • Våtslipning rekommenderas alltid av Tormek. Ger slipskivan längre livslängd och en finare slipyta.
  • Använd mindre vatten när du slipar med diamant jämfört med när du slipar med slipsten.
  • Använd alltid Rostskyddskoncentrat ACC-150 för att motverka rost vid våtslipning.
  • Sänk vattenlådan när du slipat färdigt. Låt diamantskivan rinna av.  
  • Se till dina egna behov innan du bestämmer dig för vilken slipskiva du ska välja