'
Gå till Instruktion SE-77 SE

Instruktion SE-77 SE

Gå till Sprängskiss SE-77 SE

Sprängskiss SE-77 SE

SE-77 Jigg för raka eggar

Med SE-77 jiggen är det enkelt att ställa in dina stäm­järn och hyveljärn för en 90° slipning. Jiggens design ger dig de bästa förutsättningarna för en lyckad slipning med högsta precision i slutresultatet. Du kan även ställa in jiggen för slipning av en aningen konvex form.

Jiggen SE-77 för raka eggar är en vidareutveckling av SE-76. Den har försetts med en rörlig gavel som kan ställas in med hjälp av två mindre justeringsrattar, vilket ger möjlighet för finjustering vid behov. Detta kan krävas om verktyget inte är exakt parallellt med stenen, är mycket smalt eller om stålet är aningen vridet. Inställningen för finjustering görs på några sekunder genom att släppa på en av justeringsrattarna och dra åt den andra.

Jiggens konstruktion möjliggör även positionering och slipning av koniska verktyg, som t.ex. japanska stämjärn. Säkerhetsstoppen håller stadigt kvar jiggen på universalstödet och förhindrar att verktyget glider av slipstenen. Du riskerar därmed inte att skada dina fingrar när du slipar. Jiggen passar stämjärn och hyveljärn upp till 77 mm bredd.

Slipning av en konvex form

De flesta hyveljärn kan ha fördel av att ha en svag konvex form. Graden av rundning beror på typ av hyvel och är ungefär lika som tjockleken på den spåna som hyveln tar. Tack vare den rörliga gaveln på SE-77 kan du erhålla den optimala konvexa formen för ditt verktyg.

Se 77 Square Edge Jig Tormek
Se 77 Square Edge Jig Convex Shape

Vid konvex slipning centrerar du verktyget under jiggens vridpunkt, markerad med ett streck.

Se -77_cambered -shape _500
Se 77 Square Edge Jig 886

Ju mer du släpper på justerings­rattarna A och B, desto större pendelrörelse får du, vilket ökar konvexiteten.

Stadig montering och säker slipning

Se 77 Square Edge Jig 1781

Verktyget rätas upp i jiggen efter dess övre och plana yta. Jiggens skuldra (A) gör det enkelt att montera verktyget korrekt i 90°. Trycket från plattans mitt fördelas till kanterna, vilket ger en stadig positionering av verktyget i jiggen, utan att du behöver forcera låsningen.

Patent Nr: SE 531 802, EP 1987916, US 9789583, U.S. Des. D651,884 S 

Se 77 Top 1276X496

 

Tormek besöker
David Sundberg

Tormek besöker David Sundberg

Har du någonsin undrat hur en stränginstrumenttillverkare arbetar? Vi besökte David Sundberg i hans workshop i Stockholm. Skicklig kille med vassa stämjärn!

Gå till Tormeks vänner