'
Gå till Instruktion SVD-186 R SE

Instruktion SVD-186 R SE

Gå till Instruktion SVD-186 SE

Instruktion SVD-186 SE

Gå till Sprängskiss SVD-186 SE

Sprängskiss SVD-186 SE

Gå till Instruktion SVD-185 SE

Instruktion SVD-185 SE

SVD-186 R Jigg för skölpar

Med Tormeks skölpjigg SVD-186 R kan du enkelt slipa dina fingerformade skölpar till högsta skärpa. Den höga nivån av kontroll möjliggör en exakt repetering av din valda profil. 

Med skölpjiggen kan du även slipa verktyg för träsnideri som har en komplex form, exempelvis krökta eller böjda skölpar och getfötter.

Nydesignad version 2020

En ny låsratt möjliggör nu att du kan låsa jiggens vridrörelse. Tack vare denna funktion blir det lättare att få full kontroll vid slipning av bildhuggarjärn, så som getfötter. Låsratten möjliggör även slipning till en helt plan slipfas på violinbyggarknivar och slöjdknivar när du använder Tormeks multifäste MB-100 och Tormeks diamantskivor.

SVD-186 R för svarvverktyg

Du får en exakt repetering av både form och eggvinkel på dina skålskölpar och profilskölpar. Tack vare detta kan du vara säker på att verktyget uppför sig på samma förutsägbara sätt vid svarven efter varje slipning. När jiggen används korrekt och tillsammans med din Tormekmaskin finns ingen alternativ metod som ger snabbare eller vassare resultat. 

Jiggen kan ställas in för olika profiler. Du kan skapa en egen profil, även kallat ”recept” eller välja en av de rekommenderade profilerna från profilguiden som medföljer instruktionen. 

Du kan även slipa svarvskärstål med SVD-186 R. Montera dina skärstål på den särskilda axeln som medföljer jiggen; detta ger dig en kontrollerad slipning. Titta på filmen för att se hur det fungerar. 

(Om du har första versionen av Tormeks jigg för skölpar, SVD-180, kan du uppdatera den med SVD-005 för att möjliggöra slipning av svarvstål.)

Överlägsen skärpa

Våtslipning på din Tormek ger en oerhört vass egg som också håller längre. En riktigt vass skölp skär lätt och ger träet en mycket fin yta, ofta behöver du inte putsa efteråt med sandpapper.

Full kontroll

Med inställningsdonet TTS-100 får du exakt den form och eggvinkel du önskar, beroende på din typ av svarvning. Sidoeggarnas längd kan även varieras så att skölpens form passar ditt sätt att svarva.

Exakt repetering

Tack vare den exakta repeteringen av både form och eggvinkel går skärpningen på mindre än en minut. Eftersom du bara tar bort en tiondels millimeter vid varje slipning kommer dina svarvstål att hålla i åratal, förmodligen hela din livslängd.

Skonsam mot stålet

Med Tormeksystemet kyls eggen kontinuerligt med vatten och det är ingen risk att stålet förlorar härdningen.

SVD-186 R på en bänkslipmaskin

Har du ett nytt verktyg och behöver avverka mycket stål för att ändra profil eller skapa en mindre eggvinkel? Med hjälp av monteringssatsen BGM-100 kan du även använda SVD-186 R på en bänkslipmaskin. Men här måste du vara försiktig så att du inte bränner eggen. Efter den första grovslipningen på bänkslip­maskinen flyttar du sedan över till Tormekmaskinen och ger eggen den slutliga skärpan.

Tack vare det patenterade inställningsdonet TTS-100 behåller du exakt samma form och eggvinkel. Du får det bästa av två världar i ett och samma jiggsystem – snabbast möjliga avverkning och bästa möjliga skärpa!

SVD-186 R för bildhuggarverktyg

Den långsamroterande och vattenkylda slipstenen från Tormek är idealisk för slipning av dina bildhuggarverktyg. Med SVD-186 R kan du enkelt slipa svängda eller böjda verktyg. Slipstenen är skonsam mot kolstålet och eliminerar risken för överhettning av den känsliga eggen.

Jiggen kan ställas in för att passa verktygets form, vilket gör att du enkelt kan skapa en jämn fas på den konvexformade eggen. Du kan även slipa böjda skölpar med samma fina resultat.

För bildhuggarverktyg finns inga bestämda profiler. Det enklaste sättet att ställa in vinkeln är att måla eggen med en markerings­penna, så att du kan se var slipningen äger rum.

Notera, för de mest delikata bildhuggarverktygen kan det vara tillräckligt att bryna på Tormeks läderbrynskiva tillsammans med Tormeks brynpasta. 

Vad skiljer SVD-186 från SVD-185?

SVD-186 är en vidare­utveckling av SVD-185. SVD-186 passar nu upp till 36 mm breda skölpar (2), har en förbättrad dyna (1) och en enkel och precis klickinställning (3). Den undre styrhylsan (4) har förkortats för att fungera bättre med Tormek T-3 och T-4.

Patent Nr. SE 9504246-1, EP 0776731.
U.S. 6,393,712.

Tormek besöker
Nick Agar

Tormek besöker Nick Agar

Häng med till Devon, England och bli inspirerad av denne mästare inom träsvarvning.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Glenn Lucas

Tormek besöker Glenn Lucas

Glenn Lucas upptäckte Tormek då han undervisade i träsvarvning i Tyskland – nu är systemet hans förstahandsval för slipning. Följ med oss när vi besöker honom på Irland.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Kurt Johansson

Tormek besöker Kurt Johansson

Som en av Sveriges mest rutinerade och skickliga professionella svarvare vet Kurt Johansson hur viktiga vassa verktyg är. Följ med till hans verkstad och se hur han får till de där riktigt fina spånen.

Gå till Tormeks vänner

Dags att slipa
dina svarvverktyg?

Sharpen woodturning tools

Är det dags att se över din slip­utrustning? Tormeks system ger en överlägsen skärpa, både snabbare och enklare än någon annan metod tillgänglig idag och du avverkar aldrig mer stål än nödvändigt. Läs mer om hur rätt sliputrustning kan påverka din svarvning.

Mer om slipning av svarvverktyg