'
Gå till Instruktion SVS-50 SE

Instruktion SVS-50 SE

Gå till Sprängskiss SVS-50 SE

Sprängskiss SVS-50 SE

SVS-50 Multijigg

Det är inte utan anledning som denna jigg kallas ”Multijigg”. Den består av ett hus med två utbytbara säten för olika typer av verktyg; det öppna sätet och det slutna sätet, vilket praktiskt taget ger dig två jiggar i en. 

Med SVS-50 kan du slipa svarvmejslar med rak eller konvex egg, samt stickstål, skrubbskölpar och skölpar/mejslar för träsnideri. 

Svs 50 3 1276X956

Det slutna sätet

För svarvmejslar

Det slutna sätet är framtaget för precisionsslipning av svarvmejslar med ovalt tvärsnitt med rak eller konvex egg. Eftersom verktyget monteras i centrum på jiggen i höjdled behöver du endast montera verktyget en gång för slipning av två sidor. När du är färdig med ena sidan vänder du jiggen upp och ner, för att därefter slipa verktyget till en symmetrisk form. 

Tack vare en unik och patenterad design kan du även slipa mejslar med ovala tvärsnitt. Jiggen rätar upp mejseln så att den ligger parallell med universalstödet, vilker gör att du kan slipa både raka och konvexa eggar. Max. bredd för svarvmejslar är 32 mm. 

Svs 50 2 1276X956

Det öppna sätet

För skrubbskölpar, stickstål och breda bildhuggarskölpar

Det öppna sätet, där verktyget monteras med toppskruven, används för verktyg med eggen tvärs över längdriktningen, såsom stickstål, skrubbskölpar och breda bildhuggarskölpar. Båda sätena monteras med en bottenskruv, som också låser det i den valda snedvinkeln. 

Slipning av svarvverktyg

SVS-50 tillsammans med Tormeks inställningsdon för svarvstål

Vid slipning av svarvverktyg rekommenderar vi starkt att du använder SVS-50 tillsammans med TTS-100 inställningsdon för svarvstål. Genom att göra det, kan du enkelt repetera form och vinkel om och om igen. Du kommer även spara tid, eftersom du endast avverkar minimalt med stål vid varje slipning. 

Våtslipning på en Tormek ger dig en mycket vass egg som också håller längre. En riktigt vass mejsel skär lätt och ger träet en mycket fin yta, ofta behöver du inte putsa efteråt med sandpapper.

SVS-50 på bänkslipmaskin

Har du ett nytt svarvverktyg och behöver avverka mycket stål för att ändra profil? Med hjälp av monteringssatsen BGM-100 kan du även använda SVS-50 på en bänkslipmaskin. Men här måste du vara försiktig så att du inte bränner eggen. Efter den första grovslipningen på bänkslipmaskinen flyttar du sedan över till Tormekmaskinen och ger eggen den slutliga skärpan.

Patent Nr. SE 9801669-4, EP 0958888.
U.S. 6,447,384.

Tormek besöker
Nick Agar

Tormek besöker Nick Agar

Häng med till Devon, England och bli inspirerad av denne mästare inom träsvarvning.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Glenn Lucas

Tormek besöker Glenn Lucas

Glenn Lucas upptäckte Tormek då han undervisade i träsvarvning i Tyskland – nu är systemet hans förstahandsval för slipning. Följ med oss när vi besöker honom på Irland.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Kurt Johansson

Tormek besöker Kurt Johansson

Som en av Sveriges mest rutinerade och skickliga professionella svarvare vet Kurt Johansson hur viktiga vassa verktyg är. Följ med till hans verkstad och se hur han får till de där riktigt fina spånen.

Gå till Tormeks vänner

Dags att slipa
dina svarvverktyg?

Sharpen woodturning tools

Är det dags att se över din slip­utrustning? Tormeks system ger en överlägsen skärpa, både snabbare och enklare än någon annan metod tillgänglig idag och du avverkar aldrig mer stål än nödvändigt. Läs mer om hur rätt sliputrustning kan påverka din svarvning.

Mer om slipning av svarvverktyg