'
Gå till Instruktion BGM-100 SE

Instruktion BGM-100 SE

Gå till Montering BGM-100 SE

Montering BGM-100 SE

BGM-100 Monteringssats för bänkslipmaskiner

Om du behöver ta bort mycket stål på ett nytt verktyg för att skapa din önskade form, så kan du med denna monteringssats även använda Tormeks jiggar för svarvverktyg på din bänkslip.

Ta kontroll över dina profiler

Oavsett vilken typ av slipmaskin du använder är en exakt repetering av formen och eggvinkeln det svåraste momentet vid slipning av träsvarvnings­verktyg.

Med BGM-100 kan du använda följande Tormekjiggar på din bänkslip: jigg för skölpar SVD-186, multijiggen SVS-50, slipstödet SVD-110 och inställningsdonet för svarvstål TTS-100.

Vad är inkluderat i förpackningen? 

Förpackningen innehåller ett höj- och sänkbart block, skruvar och tillbehör, universalstöd, horisontalfäste, fötter för basen som du själv bygger, samt utförliga instruktioner. Montera satsen på önskad sida av maskinen.

Varför introducera Tormeks jiggar även för bänkslipar?

Vi anser att det vattenkylda Tormekslipsystemet är överlägset vid skärpning av praktiskt taget alla verktyg i din verkstad. Det är dock ingen hemlighet att den första formningen av svarvverktyg kan göras snabbare på en bänkslip. En del svarvare som är hängivna Tormekanvändare, har även tillgång till en bänkslip och använder den för den första grova formningen.

Om du har en slipmaskin från Tormek

Med BGM-100 kan du använda de exakta Tormekjiggarna under hela slipprocessen. Du behöver inte längre prova dig fram till den rätta formen på bänkslipen. Tack vare TTS-100 kan du snabbt slipa bort material på bänkslipen för att sedan – utan att inställningarna ändras – flytta över till Tormeks våtslipsten och läderbrynskiva för den slutliga slipningen och finishen.

Om du inte har en slipmaskin från Tormek

Om du ännu inte har en Tormekmaskin kan du ändå dra fördel av Tormeks exakta jiggsystem på din bänkslipmaskin och enkelt skapa den önskade formen och eggvinkeln. Principen att ställa in formen och eggvinkeln är densamma oavsett vilken maskin du använder. Om du senare väljer att utöka din verkstad med en Tormek, då har du redan jiggarna du behöver för dina svarvverktyg.

Om bänkslipar

Använd rätt typ av slipskiva

Långtifrån alla slipskivor är lämpliga för att med precision skärpa eggverktyg. De standardmonterade skivorna är ofta för hårda och blir därför lätt igensatta och tappar slipförmågan, vilket orsakar överhettning av verktyget. Slitna slipkorn måste lossna vid slipningen så nya blir aktiva, annars sätter skivan igen sig och slipkornen glider i stället för att skära, vilket ökar friktionen och därmed värmeutvecklingen. Använd en aluminiumoxidskiva med rätt bindning – inte för hård för att undvika bränning och inte för lös för att undvika spår.

Slipytan på skivan

Skivan måste hållas fräsch och ren. Använd en slipskiveavrivare som rekommenderas av din maskintillverkare.

Värmens inverkan på HSS-stål

HSS-stål klarar en mycket högre temperatur än kolstål utan att förlora hårdheten. Ändå kan temperaturen i den yttersta spetsen av eggen, vilken är mycket tunn, lätt stiga till en nivå som påverkar hårdheten. Slipa därför försiktigt på spetsen av eggen och låt den inte bli blå. Överhettning av HSS-stål kan orsaka en så stor minskning av hårdheten som 4 HRC, vilket förkortar skärpans hållbarhet. Om du kyler verktyget i vatten, undvik då att abrupt kyla från en hög temperatur, eftersom det då kan uppstå mikrosprickor, som är osynliga för ögat.

Slipdamm

Det fina dammet från slipskivan och stålpartiklar från verktyget kan vara farliga för hälsan. Det är bäst att använda en utsugnings­anordning så att dammet inte förorenar luften. Du måste använda ett separat utsug och inte samma system som för maskinernas trädamm, eftersom gnistor kan antända det fina trädammet.