'
Gå till Instruktion TTS-100 SE

Instruktion TTS-100 SE

Gå till Sprängskiss TTS-100 SE

Sprängskiss TTS-100 SE

Gå till Profilguide TTS-100 SE

Profilguide TTS-100 SE

TTS-100 Inställningsdon för svarvstål

Tormeks inställningsdon för svarvstål TTS-100 är nyckeln för en effektiv slipning av svarvverktyg och snedmejslar. Du kan nu på några sekunder upprepa eggens exakta form och vinkel på skål- och profilskölpar liksom på plana och ovala snedmejslar med antingen en rak eller en konvex egg.

TTS-100 fungerar tillsammans med jiggen för skölpar SVD-186 och multijiggen SVS-50.

När du vet dina exakta profiler kan du enkelt repetera dem på några sekunder och därmed göra slipprocessen avsevärt snabbare.

Inställningsdonet TTS-100 fungerar oberoende av stenens diameter. Du får alltid samma eggvinkel – även när stenen blir mindre över tid. Du kan även använda inställningsdonet när du ställer in eggvinkeln på läderbrynskivan.

Tre faktorer bestämmer formen

Tre faktorer påverkar formen på en svarvskölp eller snedmejsel. Genom att kontrollera dessa och repetera dem vid varje slipning kommer du varje gång få en exakt upprepning av av verktygets form. Det kommer spara dig tid och dina verktyg stål, men kanske ännu viktigare – du kan lita på att dina verktyg kommer uppföra sig på exakt samma sätt vid svarven efter varje slipning. Dessa är de tre faktorerna:

  1. Inställningen av jiggen, JS.
  2. Verktygets utstick i jiggen, P.
  3. Avståndet till stenen (hål A eller B)
TTS-100 jigginställning
TTS-100 utstick
TTS-100 avstånd till stenen

Välj din form

Från Tormeks profilguide kan du välja vanliga profiler som passar dig och din svarvning bäst, se nedan eller som PDF. Du kan såklart även skapa din egen profil och recept om du vill. De vanligaste formerna är numrerade och tryckta på inställningsdonet.

Tts 100 1276X641

Eftersom ett verktyg kan ha ett obegränsat antal kombinationer av former och eggvinklar, avviker formen på ett nytt verktyg mer eller mindre från någon av dem i guiden. Därför måste du först forma verktyget till en av guidens former. Sedan går det snabbt och enkelt att skärpa verktyget – det tar mindre än en minut.

Det är viktigt att du håller dig till den form du har valt och inte växlar från en form till en annan. Då utnyttjar du fullt ut fördelen med TTS-100 eftersom du snabbt kan skärpa upp verktyget utan att behöva slipa bort material. Skulle du behöva en annan form är det bättre att arbeta med flera verktyg och ge dem olika former. Det betyder mindre avbrott för formning och skärpning av verktygen och du får mera tid för svarvning.

TTS-100 profilguide

Patent: SE 529 606, EP 1818138.
U.S. 7 686 678, U.S. 8 556 685.

Tormek besöker
Kurt Johansson

Tormek besöker Kurt Johansson

Som en av Sveriges mest rutinerade och skickliga professionella svarvare vet Kurt Johansson hur viktiga vassa verktyg är. Följ med till hans verkstad och se hur han får till de där riktigt fina spånen.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Glenn Lucas

Tormek besöker Glenn Lucas

Glenn Lucas upptäckte Tormek då han undervisade i träsvarvning i Tyskland – nu är systemet hans förstahandsval för slipning. Följ med oss när vi besöker honom på Irland.

Gå till Tormeks vänner

Tormek besöker
Nick Agar

Tormek besöker Nick Agar

Häng med till Devon, England och bli inspirerad av denne mästare inom träsvarvning.

Gå till Tormeks vänner

Dags att slipa
dina svarvverktyg?

Sharpen woodturning tools

Är det dags att se över din slip­utrustning? Tormeks system ger en överlägsen skärpa, både snabbare och enklare än någon annan metod tillgänglig idag och du avverkar aldrig mer stål än nödvändigt. Läs mer om hur rätt sliputrustning kan påverka din svarvning.

Mer om slipning av svarvverktyg