'

SB-250 Tormek Blackstone

Tormek Blackstone Silicon har utvecklats för att forma och skärpa* HSS och andra höglegerade stålkvaliteter. Den kan även skärpa hårdmetall där verktyget redan har den rätta formen. SB-250 slipar inte vanligt kolstål snabbare än Tormek Originalslipsten.

Kombinationen av slipkornens hårdhet, form och storlek gör att stenen arbetar effektivt vid Tormekmaskinens låga varvtal. Stenens högre slipförmåga är speciellt värdefull vid formning av verktyg med stor slipyta, där sliptrycket är lågt, t.ex. maskinhyvelstål och mejslar för träsvarvning.

Kornstorleken är 220, vilket är densamma som på Tormek Originalslipsten. Stenen kan ändras till att ge en yta motsvarande en 1000 korn sten, med hjälp av stenjusteraren SP-650. Tack vare sina vassa och relativt små korn slipar Blackstone Silicon effektivt även vid lågt sliptryck. Blackstone Silicon har dessutom en mycket lång livslängd.

Passar Tormek T-8Tormek T-7 och tidigare Tormekmodeller med en 250 mm sten.


* Det bör göras skillnad på att forma och att skärpa/slipa ett verk­tyg. Vid formning slipar du bort material för att få önskad form och eggvinkel. Vid skärpning/slipning putsar du bara upp en befintlig form för att göra eggen vass igen.